Het grootste IT-veiligheidsprobleem is de anonimiteit op het internet, volgens Eugene Kaspersky, oprichter en directeur van het Russische antivirusbedrijf Kaspersky Lab. In een interview met ZDNet Azië pleit hij voor een internetpaspoort. In het interview wordt Kaspersky gevraagd welke drie dingen hij zou willen veranderen aan IT-beveiliging. "Het ontwerp van het internet, dat volstaat", antwoordt […]

Advertentie

Het grootste IT-veiligheidsprobleem is de anonimiteit op het internet, volgens Eugene Kaspersky, oprichter en directeur van het Russische antivirusbedrijf Kaspersky Lab. In een interview met ZDNet Azië pleit hij voor een internetpaspoort.

In het interview wordt Kaspersky gevraagd welke drie dingen hij zou willen veranderen aan IT-beveiliging. "Het ontwerp van het internet, dat volstaat", antwoordt hij. Volgens hem is het een fout dat gebruikers anoniem zijn. "Iedereen zou identificatie of een internetpaspoort moeten hebben."

Ontworpen voor wetenschap en leger
Hij legt uit dat het internet niet voor openbaar gebruik is ontworpen. Het was aanvankelijk bedoeld voor Amerikaanse wetenschappers en het Amerikaanse leger. Een beperkte groep van honderden, misschien duizenden mensen. Het was verkeerd om het internet op dezelfde manier te introduceren aan het grote publiek, meent de Rus.

"Ik zou het internetontwerp graag willen veranderen door regulering te introduceren – internetpaspoorten, internetpolitie en een internationaal akkoord – over het volgen van internetstandaarden. En als sommige landen het niet eens zijn met het akkoord of zich er niet aan houden; worden ze gewoon afgesloten."

IP-adressen
IP-adressen volstaan niet om gebruikers te identificeren, stelt Kaspersky. Want ook al heb je een IP-adres, dan nog weet je niet zeker welke persoon precies de verbinding heeft – en wie er dus achter een eventuele aanval zit. "Denk aan auto’s – je hebt nummerplaten maar je hebt ook rijbewijzen."

Er zijn barrières voor Kaspersky’s gedroomde situatie met een internetpaspoort, internetoverheid en internetpolitie. "Het is duur en erg bureaucratisch om al deze akkoorden te hebben", zegt hij. "Overheden begrijpen dat het belangrijk is om dit probleem te tackelen, maar ze gedragen zich op een nationale manier."

Advertentie