Nieuws

Elektronische kassa voor horeca niet evident

Om fraude in de horeca te bestrijden, wil de regering zaken verplichten elektronische kassa’s te gebruiken. Veel horecabedrijven zullen daardoor moeten gaan investeren.

De kassa gaat gegevens van de transacties in de horecazaak bijhouden. Dat gebeurt versleuteld, zodanig dat gegevens achteraf niet meer gewijzigd kunnen worden. Controlediensten kunnen bij een inspectie de gegevens opvragen.

“Italië heeft al zo’n systeem”, zegt Dries De Beul, verantwoordelijke voor de afdeling retail bij kassamaker Toshiba Tec. “Om daar de gegevens uit de kassa te halen, moet een zegel vebroken worden. Er kan dus niet mee geknoeid worden.”

Nieuwe installatie
Voor de horeca zal deze maatregel een bijkomende investering vereisen. “Veel zaken hebben al een kassa. Maar die kan meestal niet aangepast worden om te voldoen aan de vereisten van de regering”, zegt De Beul.

Een andere mogelijkheid is volgens Toshiba Tec een fiscale printer. Die wordt aangestuurd met een protocol dat ook fiscale logica bevat. Zo wordt er in de printertaal een onderscheid gemaakt tussen verkoop, terugname, contante betaling of met kaart. Op die manier kan de printer ook de transacties opslaan.

Maar een goedkopere oplossing zoals een fiscale kassa is niet evident. Veel kassa’s die nu in gebruik zijn, hebben geen aansluiting voor een printer. Of ze kunnen niet met het nodige protocol om. Dan nog moet er geïnvesteerd worden in een nieuwe kassa.

Inspectie niet automatisch
De elektronische kassa doet niets anders dan op een beveiligde manier gegevens bijhouden; Voor de aangifte kan de uitbater van de horecazaak informatie uit de kassa halen. Maar om gegevens fysiek op een andere plaats te krijgen, moet er een zegel verbroken worden. In het buitenland gebeurt zoiets op het ogenblik dat er inspectie komt.

Het gebruik van de kassa’s moet de zwarte ontvangsten én de zwarte tewerkstelling tegengaan. De toestellen kunnen worden gebruikt om de aanwezigheid van personeel te registreren en controleren. Hoe dat juist in zijn werk moet gaan, is niet duidelijk.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business