Een nieuwe Wifi-standaard, die luistert naar de naam Wifi Direct, laat draadloze apparaten rechtstreeks met elkaar verbinden zonder een router. Wifi Direct werd afgelopen woensdag aangekondigd door de Wifi Alliance, een belangenvereniging van bedrijven uit de sector die de technologie promoot. Deze nieuwe standaard zou wel eens een bedreiging kunnen vormen voor draadloze technologieën zoals […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Een nieuwe Wifi-standaard, die luistert naar de naam Wifi Direct, laat draadloze apparaten rechtstreeks met elkaar verbinden zonder een router.

Wifi Direct werd afgelopen woensdag aangekondigd door de Wifi Alliance, een belangenvereniging van bedrijven uit de sector die de technologie promoot.

Deze nieuwe standaard zou wel eens een bedreiging kunnen vormen voor draadloze technologieën zoals Bluetooth, omdat het makkelijker wordt om apparaten die uitgerust zijn met Wifi (telefoons, camera’s, printers, computers, toetsenborden, …) direct met elkaar te laten verbinden.

Breedband boven Bluetooth
De gebruikelijke Wifi-datasnelheden worden ondersteund, en toestellen kunnen met elkaar communiceren tot op een afstand van honderd meter. En als dat daadwerkelijk mogelijk wordt, zullen veel mensen ongetwijfeld een draadloze breedbandverbinding verkiezen boven Bluetooth.

Gadgets worden zo omgevormd tot kleine Wifi-toegangspunten, waardoor een draadloze router in sommige gevallen overbodig is. Dat is een streep door de rekening van Bluetooth, dat gelijkaardige peer-to-peer-verbindingen tussen apparaten maakt.

Toestellen vanaf 2010
De huidige Wifi-standaard ondersteunt ook al ad hoc draadloze connecties, maar Wifi Direct zou het aanzienlijk makkelijker maken voor apparaten om elkaar te ontdekken en met elkaar te koppelen.

De Wifi Alliance werkt naarstig verder aan de publicatie van de nieuwe Wifi-specificaties en zegt dat ze vanaf 2010 klaar zal zijn om toestellen te certificeren.