Het Finse ministerie van Transport en Communicatie maakt van breedband een wettelijk recht. Iedereen in het land heeft vanaf 1 juli recht op een verbinding van één megabit per seconde. Al is dat maar een tussenstap om naar honderd Mbps te klimmen. Het nieuws wordt gemeld door YLE, de Finse nationale omroep. Het uiteindelijke plan, […]

Advertentie

Het Finse ministerie van Transport en Communicatie maakt van breedband een wettelijk recht. Iedereen in het land heeft vanaf 1 juli recht op een verbinding van één megabit per seconde. Al is dat maar een tussenstap om naar honderd Mbps te klimmen.

Het nieuws wordt gemeld door YLE, de Finse nationale omroep. Het uiteindelijke plan, dat een jaar geleden werd voorgesteld, houdt in dat de Finnen vanaf 2015 recht hebben op een verbinding van honderd megabit.

Finland is niet het eerste land dat internet als een recht ziet. Onder meer Frankrijk en Griekenland zien internettoegang al langer als recht, al is Finland de eerste om expliciet breedbandtoegang te vermelden.

Of iedereen ook echt honderd Mbps kan halen in 2015 blijft wel relatief. De bedoeling is dat in dat jaar niemand meer dan twee kilometer van een 100 Mbps-verbinding woont. Finland telt momenteel iets meer dan vijf miljoen mensen. Zo’n tweeduizend gezinnen wonen buiten die straal van twee kilometer.

Advertentie