Nieuws

Spam wordt schadelijker en groter

Van alle e-mail is 86 procent spam. Maar verontrustender is dat steeds meer spamberichten ook schadelijke software bevatten.

In augustus bevatte 1,3 procent van alle ongewenste e-mail een vorm van malware. Dat is schadelijke software die buiten de wil van de gebruiker op de pc gedraaid wordt. Een maand later steeg dat percentage tot 4,5 procent. In absolute getallen vernegenvoudigde het aantal berichten met malware.

Deze gegevens staan in een spamrapport dat beveiligingsspecialist Symantec gepubliceerd heeft op zijn website.

Ook groter
Symantec wijst nog op een ander probleem: de omvang van de spammails stijgt. Dat is vooral slecht nieuws voor IT-beheerders die instaan voor de mailboxen. Grotere spamberichten brengen ook meer kosten met zich mee voor internetverkeer en opslagruimte voor de mailboxen.

In augustus was 70 procent van alle spam nog kleiner dan 5 kilobyte. Een maand later was dat nog maar 58,5 procent. 13 procent van alle spam is groter dan 10 kilobyte, zo blijkt uit het rapport.

Problemen met belastingen
De onderwerpregels van spam doen tegenwoordig flink hun best om legitiem te ogen. De populairste titel van september was ‘Notice of underreported income’. Het bericht vermomt zich dus als een officieel bericht van de Amerikaanse belastingdiensten.

De meeste onderwerpen van spammails zijn gericht op Amerikanen, of toch Engelstaligen. Zo staat er in de lijst van populairste onderwerpen een hele rist e-mail-foutmeldingen, zoals ‘Return mail’ of ‘Undelivered Mail Returned to Sender’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business