In een gesprek met CNet praat Intel-CEO Paul Otellini openhartig over de groei van notebooks en minilaptops, en de integratie van Windows 7 in bedrijven. Otellini is er tijdens het interview snel bij om de loftrompet te steken over de notebookbusiness, die die van de minilaptops klopt. “We zagen het afgelopen jaar de groei van […]

Advertentie

In een gesprek met CNet praat Intel-CEO Paul Otellini openhartig over de groei van notebooks en minilaptops, en de integratie van Windows 7 in bedrijven.

Otellini is er tijdens het interview snel bij om de loftrompet te steken over de notebookbusiness, die die van de minilaptops klopt. “We zagen het afgelopen jaar de groei van notebookprocessors en -chipsets de groei van Atom-processors en -chipsets overstijgen.”

Later in het gesprek herhaalt Otellini: “Atom en netbooks zijn belangrijke aspecten om onze groei aan te zwengelen, maar de traditionele notebookbusiness blijft een van de belangrijkste pijlers voor winsttoename, en we verwachten niet dat dit in de toekomst zal veranderen.”

De Intel-CEO is er wel van overtuigd dat er een belangrijke groei van minilaptops zal komen in 2010, maar het blijft wel degelijk “een marktadditief voor Intel en de hele industrie”, voegt hij eraan toe. ‘Marktadditief’ is code voor een aanvullend product in de nichesfeer.

Nieuwe ultradunne notebooks
Otellini verwacht overigens dat er de komende maanden heel wat aantrekkelijke en betaalbare ultradunne laptops op de markt zullen komen, in een segment net boven dat van de minilaptops.

“Het gros van de ultradunne notebooks die we tot nog toe verstuurden, waren singlecore-versies. In de tweede helft van het voorbije kwartaal hebben we dualcore-versies van dezelfde producten gelanceerd, die waarschijnlijk net op tijd voor de koopjesperiode in de winkel zullen liggen en dunner, lichter en ergonomischer zullen zijn.”

Windows 7 op de werkvloer
De integratie van Windows 7 in het bedrijfsleven is ook iets waar Otellini een duidelijke mening over heeft. “We zien heel veel interesse van bedrijven in Windows 7 en de nieuwe Nehalem-modellen”, zegt hij, verwijzend naar Intels nieuwe Nehalem-gebaseerde Core I-reeks van processoren.

“Die twee zijn voor elkaar gemaakt wat prestaties, energiebeheer en veiligheidskarakteristieken betreft. Ik verwacht dat het evaluatieproces van Windows 7 in het bedrijfsleven dit jaar nog zal verlopen, en dat we begin 2010 de eerste grote zakelijke aankopen zullen zien”, voegt hij er nog aan toe.