Nieuws

Chipbakkers boeren beter

Chipfabrikant Intel heeft een goed kwartaal achter de rug, beter dan analisten verwacht hadden. Tegelijkertijd ziet ASML, fabrikant van machines om chips te maken, zijn zakencijfer opnieuw stijgen.

Het afgelopen kwartaal heeft Intel een omzet behaald van 9,4 miljard dollar, terwijl analisten op 9 miljard hadden gerekend. De winst bedraagt 1,9 miljard dollar. Ook die is hoger dan verwacht.

Intel presteert een stuk beter dan het kwartaal ervoor. Maar de resultaten zijn wel slechter dan die in dezelfde periode vorig jaar. Begin dit jaar heeft de chipmarkt immers een serieuze knauw gekregen.

Ook ASML boekt winst
ASML, een bedrijf dat de technologie maakt om computerchips te produceren, kent een gelijkaardig kwartaal. Het bedrijf realiseerde minder omzet en winst dan dezelfde periode vorig jaar. Maar de resultaten zijn een stuk beter dan het kwartaal ervoor.

Het afgelopen kwartaal maakte ASML 20 miljoen euro winst, terwijl het een kwartaal eerder nog 104 miljoen verloor. Ook de verkoop is verbeterd. ASML verkocht 35 productiesystemen voor 777 miljoen euro.

Herstelt de sector zich?
Intel verwacht niet al te veel heil van zijn bedrijfsklanten. CEO Paul Otellini liet zich al ontvallen dat de grote bedrijven maar zwakjes presteren. Toch verwacht het bedrijf verder herstel. Intel voorspelt een omzet te gaan halen van 10,1 miljard dollar. Ook de marge zou moeten stijgen, volgens hen.

Ook ASML ziet herstel. De boeking van 35 systemen het afgelopen kwartaal toont volgens hen aan dat er weer meer geïnvesteerd wordt in kapitaal. Vooral de geïntegreerde circuits gaan het goed doen. De investeringen komen de productie van wafers niet ten goede, volgens ASML.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business