Naar schatting is 41 procent van de software die wereldwijd op pc’s geïnstalleerd staat illegaal verkregen. Dat staat in het vorige week gepubliceerde jaarrapport van de internationale antipiraterijorganisatie Business Software Alliance (BSA). De illegale software kan op allerlei manieren verkregen zijn. Ouderwets via een uitgewisselde disk of ander opslagmedium, of via internet (e-mail, veilingsite, P2P-netwerken, FTP). Volgens […]

Advertentie

Naar schatting is 41 procent van de software die wereldwijd op pc’s geïnstalleerd staat illegaal verkregen. Dat staat in het vorige week gepubliceerde jaarrapport van de internationale antipiraterijorganisatie Business Software Alliance (BSA).

De illegale software kan op allerlei manieren verkregen zijn. Ouderwets via een uitgewisselde disk of ander opslagmedium, of via internet (e-mail, veilingsite, P2P-netwerken, FTP).

Volgens de BSA is de software-industrie door de piraterij 53 miljard dollar omzet misgelopen. "Dit geld had geïnvesteerd kunnen worden in nieuwe banen en innovatieve oplossingen voor de behoeften van de samenleving." Het rapport wijst erop dat softwarepiraterij ook lokale IT-ondersteunings- en distributiediensten schaadt. 

Fanatiek
De antipiraterijorganisatie heeft zich in de eerste helft van 2009 extra fanatiek beziggehouden met de controle van P2P-netwerken en veilingsites; "beide een broeinest voor de transfer van illegale software."

Ze verstuurde bijna 2,4 miljoen takedown requests met betrekking tot P2P- en Bittorrent-filesharing naar internetproviders. Wat betreft illegale veilingen gingen er in de eerste helft van 2009 zo’n negentienduizend takedown-verzoeken de deur uit.

Tevens heeft de BSA gevraagd om de verwijdering van bijna 103.000 torrentbestanden van negen van de grootste Bittorrent-hostingsites wereldwijd. "Deze torrentbestanden werden door bijna 2,9 miljoen personen gebruikt om software te downloaden met een verkoopwaarde van meer dan 974 miljoen dollar", luidt het.

Teleurstelling
Wie peer-to-peer-netwerken en veilingsites gebruikt om illegale software te verkrijgen of te versturen, schaadt volgens de BSA de economie en stelt zichzelf bloot aan malware, identiteitsdiefstal en strafrechtelijke vervolging.
 
"Een van de grootste teleurstellingen van P2P-technologie, ondanks al haar voordelen, is dat zij nu te vaak wordt gezien als domein voor piraten en dwarsliggers die geen waarde hechten aan het werk van softwareontwikkelaars en ontwerpers."

Advertentie