Nieuws

Werknemers willen zelf hun software kiezen

Medewerkers van een bedrijf willen zelf bepalen welke technologie ze op de werkvloer gebruiken. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door Economist Intelligence Unit in opdracht van beveiliger Trend Micro.

Technologische democratie is in de toekomst onvermijdelijk volgens de studie. Want steeds meer werknemers gaan zich vragen stellen bij het technologiebeleid van hun bedrijf. Nu dicteert de IT-afdeling nog welke software werknemers mogen gebruiken en welke niet.

Organisaties gaan de controle over hun IT-middelen gedeeltelijk verliezen, oordeelt de Economist Intelligence Unit. Het gaat er niet om die evolutie tegen te houden, maar wel om de risico’s ervan te beheersen.

Innovatie en arbeidsmoraal
Werknemers die zelf hun technologie mogen kiezen, zijn meer gemotiveerd omdat ze zelf verantwoordelijkheid en beslissingen mogen nemen. Technologische democratie zou ook leiden tot meer innovatie op de werkvloer.

Maar tot daar het goede nieuws. De rest van de studie leest als een echt horroverhaal voor IT-afdelingen. Er is het risico dat mensen gevoelige informatie gaan lekken via sociale netwerken, en er is een verhoogd risico dat mensen computervirussen oplopen. Bovendien kan niet elke werknemer met die nieuwe technologieën mee. Er dreigt dan een kloof op de werkvloer, tenzij de werkgever opleidingen voorziet.

Een mogelijke oplossing voor de beveiligingsproblemen is de decentralisatie van de beveiliging. Elke afdeling zou dan zelf instaan voor haar beveiliging. De centrale IT-afdeling heeft dan haar handen vrij voor firewallbeheer en kan zich beter op de hoogte houden van de nieuwste externe bedreigingen.

De studie vergeet een aantal belangrijke zaken te vermelden. Eerst en vooral is er wettelijke regelgeving zoals Sarbanes Oxley of Basel II. Die schrijft voor dat bedrijven hun elektronische communicatie moeten bijhouden. En daarvoor moet de IT-afdeling weten welke informatie waar zit. Het is dus vanuit wettelijk oogpunt geen slim plan je werknemers hun eigen communicatiemiddelen te laten kiezen, want dan raakt het overzicht hopeloos zoek.

Sharepoint is het bekendste voorbeeld van waar het mis kan gaan. Microsofts Sharepoint is een technologie waarmee mensen informatie kunnen delen. Heel vaak roepen bedrijfsafdelingen, los van de centrale IT, zo’n Sharepoint-server in het leven. Dat wordt dan een bron van informatie waar de centrale IT niets vanaf weet.

Cloud al gebruikt om IT te omzeilen
Salesforce.com is typisch een technologie die haar succes te danken heeft aan technologische democratie. Verkoopafdelingen in bedrijven wilden een krachtig contactbeheersysteem, en wilden daarvoor niet op de IT-afdeling wachten. Dus gingen ze een toepassing ‘in de wolk’ gebruiken, op het internet.

Vanaf het moment dat Salesforce.com ingeburgerd raakte, is het wel omarmd door de IT-afdelingen. Ze hebben immers geen werk met het onderhoud en het beheer van de hardware waar de dienst op draait.

Ook Adobe hoopt op democratie
Ook Adobe gokt op een technologische democratie. Hun visie is dat werknemers hun eigen pc kunnen gebruiken op de werkplek. En dan maakt het niet uit of het een Apple is, of een Windows-machine.

De officiële bedrijfssoftware die nodig is, draait op Adobe AIR, een tussenlaag die webapplicaties op de desktop laat draaien. Een werknemer heeft enkel die laag nodig om de toepassingen voor zijn functie te laten werken.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business