Nieuws

IBM komt met opslag voor beginners

IBM komt deze week uit met een aantal nieuwe storageoplossingen. Allemaal situeren ze zich in de cloud, hoewel Big Blues definitie daarvan meer aanleunt bij virtualisatie.

Konijnen
"Een van onze klanten heeft berekend dat elke mail met bijlage gemiddeld twaalf keer wordt doorgestuurd", zegt Barry Rudolph, vicepresident van IBM System Storage. "Reken daar bij dat die ook nog eens dagelijks, wekelijks of maandelijks worden opgeslagen en je ziet dat de opslagnoden zijn als konijnen. Als je er niet snel bij bent, blijft het exponentieel toenemen."

De anekdote moet verklaren waarom IBM’s nieuwe storageoplossing meteen ook een heleboel managementtools ingebakken heeft. Information Archive, zoals de nieuwe oplossing heet, valt nog het best te vergelijken met een ‘start to storage’-dienst.

Bedrijven die het aanschaffen, kopen een beginnerspakket voor opslag: storagehardware als servers, gecombineerd met opslagsoftware die al snufjes als virtualisatie en ‘deduplicatie’ (waarbij je ervoor zorgt dat je maar één exemplaar van elk bestand bijhoudt) ingebouwd heeft.

Ze krijgen zo wat IBM een ‘private wolk’ noemt: een groot gevirtualiseerd systeem, waarin ze alle opslagmedia vanuit één console kunnen aanspreken. Ook zou de mogelijkheid er zijn om ouderwetse tapeopslag in die gevirtualiseerde cloud op te nemen, en oudere data dus naar (goedkopere maar tragere) tape op te slaan.

Daarbovenop komt dan archiveringssoftware waarmee een bedrijf zijn bestanden nadien ook terug zou moeten vinden, waar ze ook staan. Nadruk daarbij ligt op het juist ‘taggen’ van informatie, zodat het later beter is terug te vinden. Doelgroep zijn zowel grote als kleinere bedrijven die door regelgeving allerlei bestanden moeten opslaan en ze bij een eventueel proces ook moeten terugvinden. "Iets wat geen sinecure is, als je gewoon alles opslaat en er niet meer naar omkijkt", aldus Rudolph.

IBM Information Archive zou begin 2010 uitkomen.

Hype gemist
Het tweede storageproduct dat IBM aankondigt, is de Smart Business Storage Cloud. Daarbij gaat het in de eerste plaats op een private wolk, die vanachter de firewall van het bedrijf draait. Big Blue heeft wel plannen om ook zijn eigen publieke cloud op te starten. Bedrijven die hun opslag al gevirtualiseerd hebben, zullen in de toekomst dus ook een deel van hun opslag online kunnen zetten en zo hybride clouds bezitten.

IBM is met zijn cloudstoragedienst vrij laat op het appel. Vergelijkbare diensten worden al aangeboden door Vmware en Cisco, bijvoorbeeld. Maar Al Zollar, general manager van IBM Tivoli, lijkt zich daar nog niet meteen zorgen over te maken. "Als je kijkt naar waar de cloud nu op de Gartner Hype Curve zit, dan zie je dat adoptie door klanten altijd een heel eind na de hype komt. Wij hebben de hype dan misschien net gemist, voor de klanten zijn we nog op tijd."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business