Europa gaat Microsofts keuzescherm voor browsers in Windows door de markt laten testen. De Unie verwacht dat daarmee een einde komt aan het dispuut over machtsmisbruik rond Windows en Internet Explorer. Eurocommissaris voor mededinging Neelie Kroes heeft vandaag in een speech uitleg gegeven bij een lang aanslepende ruzie tussen de Commissie en softwarereus Microsoft. Microsoft bakt de browser […]

Advertentie

Europa gaat Microsofts keuzescherm voor browsers in Windows door de markt laten testen. De Unie verwacht dat daarmee een einde komt aan het dispuut over machtsmisbruik rond Windows en Internet Explorer.

Eurocommissaris voor mededinging Neelie Kroes heeft vandaag in een speech uitleg gegeven bij een lang aanslepende ruzie tussen de Commissie en softwarereus Microsoft. Microsoft bakt de browser Internet Explorer in Windows in. Europa vindt dat concurrerende browsers daardoor benadeeld worden. Wie Internet Explorer al heeft, gaat namelijk niet snel naar alternatieven op zoek. Internet Explorer heeft een marktaandeel van 60%.

Microsoft gaat Windows-gebruikers uit meerdere browsers laten kiezen. Pc-gebruikers krijgen een keuzemenu waarop ze de browser van hun voorkeur kunnen aanduiden. Die wordt dan als standaard ingesteld. Wie dat wil, kan Internet Explorer uitschakelen.

Keuzescherm lijkt bevredigend
Kroes heeft in de speech aangegeven dat ze er een goed oog in heeft dat er een einde komt aan de aanslepende ruzie om Internet Explorer. “Het eerste inzicht van de Commissie is dat Microsofts inspanningen inderdaad tegemoetkomen aan de problemen van de concurrenten”, verklaart Kroes in haar speech. Dat is heel wat mildere taal dan de Commissie uitte toen Microsoft voorstelde Internet Explorer helemaal weg te laten. Toen leek de ruzie om Internet Explorer nog te escaleren.

“Microsofts voorstel erkent het principe dat consumenten de vrije keuze moeten hebben om een webbrowser te kiezen,” vervolgt ze, “het stelt alle huidige en toekomstige Europese gebruikers van Windows in staat te kiezen welke browser ze gebruiken.”

Al een beetje getest
De Commissie heeft afgelopen zomer al een informele test uitgevoerd met het keuzescherm. Ze heeft haar bevindingen en aanbevelingen al doorgegeven aan Microsoft. En dat heeft de aanwijzingen gevolgd.

Een van de veranderingen is een inleidend scherm dat uitlegt wat webbrowsers eigenlijk zijn. Als de consument dan zijn keuze kan maken, krijgt hij de twaalf meest gebruikte browsers voorgeschoteld. Een knop ‘vertel me meer’ is ook pas deze zomer toegevoegd. Hiermee kunnen gebruikers meer info per browser oproepen.

Commissie houdt vinger in de pap
De belangrijkste wijziging is de toevoeging van een clausule die de Commissie permanent inspraak geeft. “Zo kan de Commissie het voorgestelde engagement in de gaten blijven houden, om te verzekeren dat consumenten echte keuze hebben in browsers”, aldus Neelie Kroes.

Advertentie