Nieuws

Google heeft miljard te veel betaald voor Youtube

Google-directeur Eric Schmidt zegt dat zijn bedrijf één miljard dollar te veel heeft betaald voor Youtube. Google nam de filmpjessite eind 2006 over voor 1,65 miljard dollar.

Schmidt heeft tijdens een rechtszaak afgelopen voorjaar verklaard dat hij Youtube op slechts 600 tot 700 miljoen dollar schatte. Dat blijkt uit documenten van de rechtbank die technologiewebsite Cnet kon inkijken. Toch was hij bereid een meerprijs van een miljard dollar te betalen.

Mysterie ontrafeld
De deal tussen Google en Youtube werd twee jaar geleden onthaald op gefrons. Google gaf immers 1,65 miljard dollar in aandelen voor een website die amper geld opbracht. Bovendien zou Google zich een hoop problemen op de hals halen in de vorm van copyrightconflicten met Hollywood en tv-makers.

Maar Google schatte Youtube zelf ook niet zo hoog, zo blijkt nu. Het heeft de waarde van de site dus berekend op 600 tot 700 miljoen dollar.

Premie voor snelheid
Schmidt heeft zelf aan de raad van bestuur van Google gevraagd om een premie van een miljard dollar te betalen. Hij verklaarde dat in een rechtszaak over auteursrechten die mediagigant Viacom heeft aangespannen tegen de zoekgigant.

De meerprijs moest dienen om de deal te bespoedigen, zodat Microsoft of Yahoo niet met de videowebsite aan de haal zou gaan. Bovendien had Google zelf een videowebsite die het minder goed deed dan Youtube.

In de neerslag van de rechtszaak staat ook te lezen wat Schmidt antwoordde op de vraag hoe hij die premie had berekend: “Mijn oordeel.” Nattevingerwerk van een miljard dollar dus.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business