In de aanloop naar de Adobe Max-conferentie in Los Angeles heeft Adobe een volledige Flash-versie voor smartphones aangekondigd. Versie 10.1 is later dit jaar beschikbaar voor Windows Mobile en Webos. Begin 2010 volgen publieke bèta’s voor Android en Symbian. Naast bovenvermelde platformen komt er een samenwerking met RIM om de Flash-speler ook op Blackberry-toestellen te […]

In de aanloop naar de Adobe Max-conferentie in Los Angeles heeft Adobe een volledige Flash-versie voor smartphones aangekondigd. Versie 10.1 is later dit jaar beschikbaar voor Windows Mobile en Webos. Begin 2010 volgen publieke bèta’s voor Android en Symbian.

Naast bovenvermelde platformen komt er een samenwerking met RIM om de Flash-speler ook op Blackberry-toestellen te krijgen. Uiteraard komt versie 10.1 er ook voor Windows, OS X en Linux. Naar eigen zeggen werkt Adobe samen met negentien van de twintig grootste telefoonmakers.

Geen Iphone
Hoewel het niet expliciet wordt vermeld, wijst alles erop dat de Iphone voorlopig geen Flash krijgt. Al lijkt dat eerder aan Apple dan aan Adobe te liggen, zo kan worden afgeleid uit gesprekken met Adobe. Voor Flash is het bijvoorbeeld belangrijk dat het bedrijf zelf updates kan uitsturen voor nieuwe functies en securitypatches.

Eerder dit jaar kondigde HTC met de Hero de eerste telefoon met Flash aan. Maar in praktijk ging het om een light-versie, waardoor bijvoorbeeld games niet werkten. Dat moet nu veranderen. Versie 10.1 bevat onder mee het afspelen van HD-video, ondersteuning voor multitouch en gebruik van de accelometer. Dat is de bewegingssensor in telefoons.

"Nu Flash Player naar nieuwe mobiele platformen komt, kunnen gebruikers virtueel al het webmateriaal en applicaties gebaseerd op de Flash-technologie gebruiken waar ze willen", aldus David Wadhwani, algemeen directeur en vicepresident voor de Platform Unit bij Adobe.

Motorola
Het eerste toestel met Flash 10.1 komt van Motorola. Volgens Chisty Wyatt, vicepresident voor applicaties, zal dit begin volgend jaar zijn. Wat voor een telefoon dat zal zijn wordt niet gezegd. Ook Nokia plant toestellen met Flash 10.1 in de loop van 2010.