Het is onwaarschijnlijk dat er straks in bedrijven over heel de wereld spontaan launch parties voor Windows 7 uitbreken. Ondanks Microsofts toch wel vermetel initiatief om dergelijke feestjes te sponsoren. Maar evenmin heerst er vandaag rond Windows 7 hetzelfde gevoel van trieste onafwendbaarheid als drie jaar geleden met Vista. Toen zagen IT-afdelingen met lede ogen […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Het is onwaarschijnlijk dat er straks in bedrijven over heel de wereld spontaan launch parties voor Windows 7 uitbreken. Ondanks Microsofts toch wel vermetel initiatief om dergelijke feestjes te sponsoren.

Maar evenmin heerst er vandaag rond Windows 7 hetzelfde gevoel van trieste onafwendbaarheid als drie jaar geleden met Vista. Toen zagen IT-afdelingen met lede ogen toe hoe Vista alleen maar geheugen en processorkracht opvrat, oudere toepassingen onbruikbaar maakte en gebruikers verwarde. Maar, zo dachten we begin 2007, uiteindelijk zouden we Vista toch moeten ondergaan.

Niet dus, want het beproefde Windows XP is vandaag nog steeds verreweg het belangrijkste besturingssysteem in bedrijven. En daar is Windows 7 al. Vista is door bedrijven en consumenten afgewezen, en Microsoft heeft dat gewoon moeten slikken.

Wat hebben we uit die ervaring geleerd? Om te beginnen, dat we blijkbaar meer keuzevrijheid hebben dan we dachten. En dat we Microsoft collectief door de knieën kunnen doen gaan. Dat voelt goed, en we gaan die vrijheid en macht niet meer afgeven. Deal with it.

Aan de andere kant moeten we vaststellen dat heel weinig bedrijven hebben gekozen voor een breuk met het verleden. Desktop Linux is de voorbije jaren eigenlijk amper opgerukt. Nochtans is Linux in de meeste situaties perfect geschikt om Windows te vervangen. Zeker in combinatie met Open Office. Veruit de meeste toepassingen draaien tegenwoordig toch in een browser, zodat het besturingssysteem er steeds minder toe doet. Dus waarom hebben relatief weinig bedrijven de stap gezet?

Voor een stuk omdat de overstap naar Linux veel minder bevrijdend blijkt dan het oorspronkelijk leek. Ondanks alle mooie open sourcetheorieën, is de realiteit dat je altijd van iémand afhankelijk bent. Tenzij je zelf je eigen besturingssysteem wilt compileren en ondersteunen. Microsoft wordt dan wel vaak gezien als een te grote en machtige partner, maar Red Hat en Novell zien we als te klein en te zwak.

Uiteraard is er altijd nog Apple – de jongste jaren onweerstaanbaar in opmars. Mac OS X kan technisch perfect de plaats van Windows innemen, maar Apple lijkt amper geïnteresseerd. Er valt immers veel meer geld te verdienen met peperdure designertelefoons dan met zakelijke desktops.

Drie jaar geleden leek het een simpele, binaire keuze: ofwel volledig meestappen in het Microsoft-verhaal, en dus iedereen voorzien van de nieuwste Windows- en Office-versies. Ofwel de sprong maken naar Linux. Uiteindelijk hebben verreweg de meeste bedrijven ervoor gekozen om Vista te negeren, maar wel bij Microsoft te blijven. Vaak was dat een passieve optie in plaats van een actieve keuze, maar uiteindelijk doet dat weinig ter zake.

Daarmee doet Microsoft iets dat eigenlijk onmogelijk zou moeten zijn: acht jaar lang hopeloos knoeien met zijn kernproduct, zonder erin te slagen een goede nieuwe versie uit te brengen. En daar dan fluitend uit te voorschijn stappen, ogenschijnlijk zonder blijvende schade.

Nu ja, als Microsoft in de bedrijfswereld echt enthousiasme wil zien rond Windows 7, dan zal er meer nodig zijn. Dan zal het moeten kiezen voor veel lossere licentieregels, vooral dan op het vlak van virtualisatie, zowel aan de kant van client als van de server. Dat zou in heel wat IT-afdelingen reden zijn om toch nog de hoedjes en toeters boven te halen.