Nieuws

Nehalem voor laptops in de startblokken

Naar verwachting wordt op het Intel Developer Forum vandaag de eerste mobiele ‘Nehalem’-processor geïntroduceerd, de Core I7 Clarksfield.

Intels nieuwe processormicroarchitectuur Nehalem wordt momenteel toegepast in de geavanceerde Core I7-serie en goedkopere Core I5-serie desktopprocessors, gebaseerd op het 45 nanometer fabricageproces. Waarschijnlijk zal de chipmaker in 2010 de meeste laptop-, desktop- en serverprocessors naar de Nehalem-architectuur verhuizen.

Gamers
De verwachte Core I7 Clarksfield is een quadcoreprocessor voor het duurdere segment van laptops. Daarmee mikt Intel bewust op gamers en multimediafanaten. Modellen van grote pc-makers worden eveneens verwacht.

Net zoals desktopchip Core I7 bevat Clarksfield een geïntegreerde geheugencontroller. Daardoor communiceert het werkgeheugen rechtstreeks met de processor. De zogenaamde Turbo Boost-techniek zorgt er dan weer voor dat de snelheid wordt opgedreven wanneer nodig.

Geïntegreerde graphics
Later zal Intel ook nog Arrandale uitbrengen. Dat is een mobiele dualcoreprocessor gebaseerd op de 32 nanometer ‘Westmere’-architectuur, een schaalverkleining van Nehalem. Bijzonder is dat Arrandale over een 45 nm geïntegreerde grafische chip zal beschikken.

Met een bijdrage van Brooke Crothers.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business