Nieuws

Hoe onafwendbaar is fiber?

 

Het ziet er niet naar uit dat er in ons land snel breedband via glasvezel tot in de huizen gaat liggen. Belgacom gaat eerst nog testen uitvoeren met fiber to the home, maar blijft nog vasthouden aan koper. Het probeert het maximum te persen uit de koperkabels. Maar hoe onafwendbaar is fiber tegenwoordig nog?

Belgacom-topman Scott Alcott klopte zich tijdens een paneldiscussie op het World Broadband Forum op de borst door te stellen dat het netwerk van Belgacom tot de wereldtop behoort. Belgacom heeft immers al een half miljard euro geïnvesteerd in glasvezels door heel België.

Alcott vergat er dan wel bij te vermelden dat geen enkele van die kabels tot bij de residentiële klanten loopt. Fiber to the home is er niet. Op de Europese rangschikking van het FTTH Council Europe komt België niet eens voor in de top 10. Nederland wel.

Als Belgacom dan gevraagd wordt naar die achterstand tegenover de landen die wel FTTH hebben, doet Alcott de FTTH-projecten daar af als paniekvoetbal: "Belgacom heeft consequent geïnvesteerd in haar netwerk. In het buitenland is dat niet altijd gebeurd, en dat beseffen de operatoren daar. Daarom moeten ze nu een snelle inhaalbeweging doorvoeren."

Toch vijftig FTTH-gebruikers
Belgacom heeft bij vijftig testgezinnen in Rochefort een glasvezelverbinding gelegd. Het was een proefproject om de implementatie van glasvezel te testen. "Het is niet de technologie die we testen," zegt Alcott, "wel de aanpak om de infrastructuur te ontplooien."

In Rochefort heeft Belgacom geëxperimenteerd met gevelkabels. De glasvezel wordt dan drie meter boven de grond tegen de gevels gehangen en loopt van huis tot huis. Dat is – in verstedelijkte gebieden – goedkoper om te doen dan goten graven. Het zorgt ook voor minder overlast, omdat er geen straten opengebroken moeten worden.

Nu gaat Belgacom nog twee extra testgemeenten voorzien van glasvezel: La Louvière en Sint-Truiden. Ook daar zal getest worden hoe efficiënt Belgacom glasvezel tot bij de klanten thuis kan brengen.

Regulatorische poeha
Belgacom is nog niet klaar om fiber naar de huizen uit te rollen. Zo wil het graag eerst duidelijkheid zien in de regulering. "Tot duidelijk is welke technologie we moeten vrijgeven, gaan we niet investeren. Moeten we onze kabelgoten delen of de kabels? Het kan zijn dat we dan verkeerde investeringen doen", aldus Scott Alcott.

Het lijkt er niet op dat er snel transparantie komt in de regels. Bij het schrijven van dit artikel was er nog geen duidelijkheid over de aanstelling van een nieuwe raad van bestuur bij telecomwaakhond BIPT. De oude raad kan enkel lopende zaken afhandelen en geen belangrijke beslissingen nemen. Het dossier zit dus nog wel even vast.

Wat Belgacom al wel gaat doen, is infrastructuur klaarleggen voor als de tijd rijp is. Ligt een straat sowieso open voor wegenwerken, dan legt Belgacom alvast een lege pijp waar later een glasvezelkabel doorgeblazen kan worden.
 

 

 

Koper uitrekken
In plaats van meteen glasvezel uit te rollen, gaat Belgacom eerst het maximum halen uit de beschikbare koperen verbindingen. Daarvoor heeft het al geïnvesteerd in het achterliggende netwerk. Tot dicht bij de klanten ligt er glasvezel. Alleen de afstand tussen de schakelkasten en de huizen wordt overbrugd door koper.

Vanaf 2010 wil Belgacom de snelheid van haar koperverbindingen optrekken tot 30 Mbit per seconde. Koper is dus nog niet helemaal afgeschreven. In principe kunnen nog hogere snelheden gehaald worden, als de afstand tussen de verdeelkast en de huizen kleiner is.

Stijgende vraag naar bandbreedte
De vraag naar bandbreedte stijgt elk jaar. De backbone van een doorsnee telecomoperator krijgt elk jaar 50% meer verkeer te verwerken. Bij de gebruikers zelf stijgt het netwerkverkeer elk jaar met 20%.

Telecomoperatoren krijgen dus te maken met een stijgende vraag naar bandbreedte. Maar welke technologie is dan de beste keuze: VDSL2 of glasvezel. We legden de vraag voor aan twee netwerkspecialisten. Ze wilden zich niet over de situatie van Belgacom uitlaten, maar konden wel enkele uitspraken doen die voor alle telecomoperatoren gelden.

"Er is ruimte voor de twee technologieën (VDSL2 en fiber, nvdr.)," klinkt het bij Ericsson, "maar als je meer diensten en meer geavanceerde diensten wilt aanbieden, zoals triple play of quadruple play en meer kanalen op tv, dan moet je eerder naar fiber to the home. De kopertechnologie is wel goed, maar heeft beperkingen voor bandbreedte en de overbrugbare afstand."

Ook Alcatel-Lucent geeft aan dat koper uiteindelijk het onderspit zal moeten delven ten voordele van fiber. Maar het ziet nog een mooie toekomst weggelegd voor koperkabels: "De helft van alle fiber to the home zal gebaseerd zijn op fiber to the building met dan koperkabels naar de verschillende appartementen in die blok. Fiber en koper zijn dus complementair en hebben nog veel jaren te gaan."
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business