Nieuws

België verzamelt gevoelige info kritieke IT-infrastructuur

Fedict gaat een databank opstellen met informatie over de kritieke IT-infrastructuur. Het gaat dan niet enkel om overheids-IT, maar ook om systemen uit de private sector.

Volgens een Europese richtlijn moet elke lidstaat een lijst opstellen van al zijn belangrijke IT-infrastructuur: systemen van banken, energie- en telecomsector bijvoorbeeld. In België is de Federale Overheidsdienst ICT (Fedict) ambitieuzer geweest: zij maken een databank in plaats van een papieren lijst. “In geval van een crisis is een databank efficiënter”, meent Daniel Letecheur, beveiligingsanalist bij Fedict.

Gevoelige informatie
De databank bevat een lijst van de meest kritieke IT-infrastructuur en per bedrijf of instelling een contactpersoon die in geval van crisis bereikt kan worden. In de lijst staan geen details over de hard- en software zelf.

De informatie in de databank is voor terroristen of potentiële vijanden een handleiding om het land plat te leggen. Vandaar dat de toegang tot de databank zeer beperkt zal worden gehouden. “Bij elke FOD is er iemand die toegang heeft tot zijn sector,” zegt Daniel Letecheur, “maar die moet al een heel hoog niveau van vertrouwelijkheid hebben.”

Opvallend is dat het pas opgerichte Computer Emergency Response Team niet aan de databank zal kunnen. Geen probleem, volgens Fedict, want ze kunnen de nodige informatie opvragen bij de FOD’s

De databank zelf zal ook stevig beveiligd moeten worden. Hoe dat gaat gebeuren, wil Fedict niet kwijt. Dat is vertrouwelijke informatie.

Inventarisatie klaar eind 2010
De inventarisatie moet van Europa klaar zijn tegen eind 2010. Maar Fedict hoopt tegen juli een systeem op poten te hebben. Dat moet dan nog gehomologeerd worden, voor het gevuld wordt met informatie.

Op dit ogenblik loopt de marktbevraging nog. Pas als die afgesloten is en Fedict een keuze maakt, is duidelijk wie de databank zal maken.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business