Nieuws

België stelt teleur in IT-rangschikking

België staat op de 17de plaats in een studie die het gebruik van IT en telecom peilde. Dat resultaat wordt in het rapport omschreven als verrassend, middelmatig en teleurstellend.

De studie, Connectivity Scorecard 2009, is gebaseerd op gegevens van veel verschillende publiek beschikbare bronnen, zoals cijfers van de OESO of Unesco. Ze is betaald door netwerkspecialist Nokia Siemens Networks en adviesbureau LECG. De studie is niet te verwarren met The Economist Intelligence Unit, een rapport betaald door de belangenvereniging voor softwaremakers BSA. De conclusies lopen wel ongeveer gelijk.

Daar waar andere telecomrangschikkingen kijken naar de beschikbare infrastructuur, keek deze studie ook naar het gebruik van de technologie. Wat kunnen de burgers met IT doen, wat is er voor bedrijven en wat doet de overheid?

Conclusies teleurstellend
“Belgiës prestatie op de Connectivity Scorecard contrasteert met die van buurland Nederland. Inderdaad, daar waar Nederland hoog scoort op de meeste ICT-indicatoren, doet België dat heel opvallend niet”, zo stelt de studie.

En dan volgt een overzicht van wat er allemaal mis is. Eerst komen de consumenten. De penetratie van 3G mobiel breedband is laag, breedbandpenetratie is niet beter dan gemiddeld. Er is geen fiber to the home, al is die technologie nergens wijdverspreid, en Belgacom biedt geen internet aan ultrahoge snelheden aan.

Het goede nieuws is dat consumenten veel geld uitgeven aan software, maar daar stopt het goede nieuws. De cijfers van het internetgebruik zijn niet te vergelijken met de cijfers van Nederland of de rest van Noord-Europa. België scoort nog minder dan Frankrijk, klinkt het verwijtend in de studie.

B2B ook maar zozo
Wat betreft zakelijke infrastructuur en zakelijk gebruik van IT, scoort België ook maar middelmatig. Er zijn ook een gemiddeld aantal mensen in IT-beroepen. Maar het aantal gespecialiseerde IT’ers ligt dan weer lager dan normaal.

Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat er minder echt technische jobs zijn in België dan in andere landen. België heeft daarom geen stevige basis aan IT’ers.

Door de lage score bij burgers en bedrijven, scoort ook de overheid laag.

Onderzoekers verbaasd
De onderzoekers die de studie hebben opgesteld, steken hun verbazing niet onder stoelen of banken. Ze zijn verrast dat België zo laag scoort, terwijl het toch een van de meer welvarende Europese landen is. Het was de eerste keer dat België in dit onderzoek werd opgenomen.

En wat ze nog verbazender vinden, is dat België wel enkele sterke punten deelt met Nederland, maar dat het die niet kan verzilveren. Zo hebben de twee landen een demografie waarvan je verwacht dat IT ingeburgerd raakt. Ook een kabelpenetratie van 100% kon in het voordeel spelen van België.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business