Nieuws

Een drag-and-drop cloud in openQRM

 

OpenQRM is een openbron beheerplatform voor datacenters en clouds dat verscheidene hypervisors ondersteunt. De architectuur is gebouwd rond plugins voor deployment, monitoring, high availability en cloud computing. OpenQRM biedt daarmee één beheerconsole voor de volledige IT-infrastructuur van zowel virtuele als fysieke servers.

OpenQRM ondersteunt als monitoringsystemen Nagios 2 en 3, evenals Zabbix. Naast Xen, KVM, VMware Server 1 en 2 en VMware ESX ondersteunt OpenQRM sinds de recentste versie 4.5 ook Citrix XenServer 5.5 als hypervisor. Servers kunnen bovendien gemigreerd worden van een virtuele machine naar een fysieke installatie en andersom, en ook van de ene virtualisatietechnologie naar de andere. Alleen al om die flexibiliteit is openQRM de moeite waard om uit te proberen.

De opvallendste component is de cloudplugin, die van uw openQRM-server een publieke of private cloud maakt. Na de configuratie krijgen gebruikers in hun browser toegang via de ‘cloud portal’. Een leuke nieuwe functie in OpenQRM 4.5 is de Visual Cloud Designer. Die biedt een gebruiksvriendelijke drag-and-drop interface om nieuwe virtuele appliances voor een OpenQRM-cloud aan te maken.

In het "cloud appliances"-tabblad krijgt de gebruiker zijn actieve virtuele machines te zien. Handig is daar de mogelijkheid om een virtuele machine te pauzeren. De appliance wordt dan gestopt maar de request blijft actief, waardoor de gebruiker zijn virtuele machine met een druk op een knop verder kan laten draaien met behoud van al zijn gegevens en geïnstalleerde programma’s. Er is ook een flexibel billingsysteem ingebouwd, dat voor gepauzeerde appliances niets aanrekent.

OpenQRM werd vroeger ontwikkeld door het bedrijf Qlusters, maar dat bracht in april vorig jaar de laatste versie van openQRM uit met de boodschap dat het op de community rekende om het programma verder uit te werken. Ontwikkelaar Matt Rechenburg verliet Qlusters en nam openQRM onder zijn hoede. Qlusters legde er enkele maanden later het bijltje bij neer. De bloeiende ontwikkeling van openQRM sindsdien bewijst dat zo’n stap niet het einde van een openbron programma hoeft te betekenen.

Producent: open source
Site: www.openqrm.com
Prijs: gratis (supportcontracten beschikbaar bij Matt Rechenburg)
Score: 4 op 5
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business