Nieuws

Adobe koopt webanalytics-specialist Omniture

 

Softwarebedrijf Adobe koopt Omniture voor 1,8 miljard dollar. Omniture is wereldwijd een van de marktleiders op het gebied van het analyseren en aansturen van het verkeer op websites. De overname wordt door experts als verrassend ervaren.

Adobe is een van de grootste spelers op het gebied van het beschikbaar maken van content op het web. Dat onder meer dankzij de overname van Macromedia, vooral bekend door de Flash-technologie, van enkele jaren geleden. Met hun creative suite bieden ze bijvoorbeeld een bundel van toepassingen voor het creëren van websites en print publicaties.

Omniture was de laatste jaren zelf ook flink op het overnamepad met het inlijven van bedrijven zoals Instadia (web analytics), TouchClarity (behavioural targeting) en Visual Sciences (web analytics). Door beide productgroepen samen te voegen, kan een nieuw of verrijkt productaanbod ontstaan. Met onder meer marketeers, voor wie het internet een alsmaar belangrijker medium wordt, als belangrijkste doelgroep.

Omniture wordt als pakket vooral gebruikt door grote multinationals. In totaal heeft het bedrijf ongeveer vijfduizend klanten. In ons land zou bijvoorbeeld Kinepolis het gebruiken. Ook al is het qua aanbod moeilijk te vergelijken, toch krijgt Omniture meer en meer concurrentie van Google met diens toepassingen zoals Google Analytics en Website analyzer. “Al heeft Omniture wel als voordeel dat het onafhankelijk is, bijvoorbeeld ten aanzien van Google, Yahoo of andere spelers”, vertelt Tom Bogaert van Queromedia, dat Omniture ondersteunt in ons land. “Probleem met Google Analytics is ook dat de data niet exporteerbaar zijn, en ze dus bij Google blijven zitten.”

De overname is verrassend, want op het eerste gezicht hebben de bedrijven niet zo erg veel met elkaar te maken. Adobe richtte zich tot voor kort vooral op technische creatie, en gaat nu dus ook data analyseren. “Ik vind het een opmerkelijke zet”, geeft ook Bogaert toe. “Dat Omniture ooit overgenomen zou worden, stond in de sterren geschreven. Maar ik dacht toch eerder dat een partij als Salesforce.com ermee aan de haal zou gaan.”
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business