In het slechtste geval kan een upgrade naar Windows 7 twintig uur duren, meldt Microsoft-softwareontwikkelaar Chris Hernandez in een blogpost. Het bedrijf heeft de totale upgradetijden van Windows 7 gemeten en vergeleken met die van Vista. Daarbij zijn verschillende gebruikers- en hardwareprofielen gesimuleerd, van "medium" tot "super" en van "low-end" tot "high-end". Het doel was […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!In het slechtste geval kan een upgrade naar Windows 7 twintig uur duren, meldt Microsoft-softwareontwikkelaar Chris Hernandez in een blogpost.

Het bedrijf heeft de totale upgradetijden van Windows 7 gemeten en vergeleken met die van Vista. Daarbij zijn verschillende gebruikers- en hardwareprofielen gesimuleerd, van "medium" tot "super" en van "low-end" tot "high-end".

Het doel was om vast te stellen of een upgrade van Vista SP1 naar Windows 7 ten minste 5% sneller is dan een upgrade van Vista SP1 naar een nieuwe kopie van Vista SP1.

Gemiddelde gebruiker
Dat blijkt te zijn gelukt, al lopen de installatietijden wel erg uiteen voor de diverse gebruikerprofielen. Een middelzware gebruiker (70 GB aan data en 20 geïnstalleerde applicaties) met een dito machine (32 bit-besturingssysteem, 2 GB geheugen en Intel 2,4 GHz quadcoreprocessor) is bijna twee uur kwijt aan zijn upgrade.

Een schone installatie op Windows 7 op midden- tot high-end hardware duurt minder dan een half uur.

Superzwaar
Maar een 32 bit-upgrade op middelzware hardware door een zogenaamde "supergebruiker" (650 GB data en 40 geïnstalleerde applicaties) duurt iets minder dan 21 uur. Die upgradetijd is voor die megazware gebruiker wel de helft minder als hij een 64 bit-machine gebruikt.

Hernandez merkt in zijn blogpost op dat de supergebruiker niet representatief is voor de meeste normale gebruikers. Die hebben veel minder data en zullen daardoor veel minder lang moeten wachten op de voltooiing van hun upgrade.

Vista SP1
Microsoft heeft voor deze test een upgrade van Vista SP1 naar Vista SP1 als ijkpunt genomen. Dat is wellicht wat verwarrend. Maar volgens Hernandez is dat "een geldig upgradepad dat alle upgradecode uitvoert". Het wordt vaak gebruikt als reparatiemethode.

Een upgrade van Windows XP naar Vista zou volgens Microsoft niet geschikt zijn geweest voor deze vergelijkende test, omdat XP een totaal ander besturingssysteem is. Bovendien ondersteunt XP geen 64 bit-upgrades, terwijl Microsoft die wel wilde meten.

Upgrade Windows 7 kan dag duren