Nieuws

Intel krijgt tegenwind uit het Oosten

 

Een aantal grote Japanse computerbedrijven slaan de handen in elkaar om het monopolie van Intel in Japan te doorbreken. Tegelijk werkt in China een grote hardwarefabrikant aan toestellen die een alternatief chipontwerp gebruiken.

In Japan hebben een aantal van de grootste computer- en processormakers besloten om samen te werken aan een nieuw ontwerp voor een energiezuinige chip voor consumententoestellen. Dat meldde Cnet gisteravond. Dat project, met onder meer Fujitsu, Toshiba, Nec, Hitachi en Canon, krijgt tussen 32 en 43 miljoen dollar steun van het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie.

De bedoeling is dat elk bedrijf een eigen CPU (central processing unit) bouwt die compatibel is met de energiezuinige software die werd ontwikkeld door een professor computerwetenschappen aan de Japanse universiteit van Waseda. Op basis van die software werd al een prototype ontwikkeld, dat ook zonne-energie gebruikt. Daardoor kan de processor tot 30% minder verbruiken dan normaal, en zelfs functioneren zonder stopcontact in de buurt.

Zodra een standaard is overeengekomen – de bedrijven mikken op 2012 – zal de CPU gebruikt worden in tv’s, digitale camera’s en andere producten. De samenwerkende bedrijven kunnen de chip ook doorverkopen aan andere bedrijven, voor gebruik in bijvoorbeeld auto’s en robots.

Dat betekent echter niet dat de CPU in heel Azië enthousiast onthaald zal worden. Naar verluidt staan bijvoorbeeld de Taiwanese bouwers van moederborden niet meteen te springen om een nieuwe CPU-architectuur te moeten integreren.

Misschien heeft Intel nu – en in de toekomst zeker het Japanse consortium – het meeste te vrezen van ARM, dat al een energiezuinig chipontwerp in huis heeft, dat onder meer wordt gebruikt door chipbouwers Samsung, Texas Instruments en Qualcomm.

Ook het Chinese Hon Hai, ook wel gekend als Foxconn, werkt aan ‘smartbooks’ op basis van de ARM-processor, melden verschillende bronnen. Die smartbooks zouden een kruising zijn van een smartphone en een netbook of een tablet-pc.

Intel van zijn kant werkt aan een nieuwe versie van de Atom-processor: een zogeheten ‘system-on-chip’, kortweg SOC, speciaal voor gebruik in de smartphones en andere producten voor eindgebruikers. Die markt is voor Intel moeilijker te domineren, in tegenstelling tot de pc-markt.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business