Apple stopt een camera in de muziekspeler iPod Nano en lanceert de negende versie van iTunes. Het Amerikaanse computerbedrijf had de voorbije dagen de geruchtenmolen weer aangezwengeld rond de traditionele najaarsvoorstelling van zijn nieuwe producten. Apple-watchers hadden vooral getipt op de lancering van een nieuwe reeks iPod-muziekspelers, waarbij de originele ‘iPod Classic’ mogelijk van […]

 

Apple stopt een camera in de muziekspeler iPod Nano en lanceert de negende versie van iTunes.

Het Amerikaanse computerbedrijf had de voorbije dagen de geruchtenmolen weer aangezwengeld rond de traditionele najaarsvoorstelling van zijn nieuwe producten. Apple-watchers hadden vooral getipt op de lancering van een nieuwe reeks iPod-muziekspelers, waarbij de originele ‘iPod Classic’ mogelijk van de markt zou worden gehaald.

Ook waren er heel wat geruchten dat de digitale catalogus van The Beatles beschikbaar zou worden gemaakt via iTunes, de populaire muziekdownloaddienst van Apple. En ook de lancering van een compleet nieuwe tabletcomputer werd niet uitgesloten.

Al die dingen komen er dus niet. Het grootste nieuws van het Apple-event was misschien nog dat grote baas Steve Jobs voor het eerst sinds bijna een jaar weer in het openbaar is verschenen. Jobs, die een levertransplantatie heeft ondergaan, begon zijn speech met een oproep om meer organen te doneren.

De belangrijkste innovatie in de Apple-portefeuille is een vernieuwde iPod Nano, met meer dan 100 miljoen verkochte exemplaren de populairste van alle iPod-modellen. Het toestelletje zal voortaan beschikken over een ingebouwde camera, een microfoon en recorder en een fm-radio met muziekherkenning.

De nieuwe Nano komt in twee versies: één met een opslagcapaciteit van 8 gigabyte (139 euro) en één van 16 gigabyte (169 euro). Daarnaast verlaagt Apple de prijzen voor de iPod Shuffle (vanaf 55 euro) en de iPod Touch (vanaf 189 euro). De iPod Classic (229 euro) blijft bestaan, maar de opslagcapaciteit wordt verdubbeld naar 160 GB.

De negende versie van de muziekwinkel iTunes bevat extra functies voor het kopiëren van muziek en video tussen verschillende huiscomputers. ‘Genius Mixes’ is een nieuwe functie om bij elkaar passende muziek automatisch in een mix af te spelen. En onder de noemer ‘iTunes LP’ worden muziekalbums uitgebracht die ‘verrijkt’ zijn met liedjesteksten, interviews en andere hebbedingetjes voor de muziekliefhebber.