Nieuws

Pragmatisme domineert Belgacoms FTTH-strategie

Belgacom gaat fiber to the home uitrollen. Maar eerst gaat het de capaciteit van koper zo hard uitrekken als mogelijk. Pas dan zal de operator heel pragmatisch kijken of er glasvezel gelegd wordt.

Belgacoms netwerk gebruikt op dit ogenblik al veel glasvezel. Maar de laatste meters, van de verdeelkast tot aan de huizen van de klanten, gebeurt de datatransmissie over koperdraad. En de capaciteit van die koperdraad wil Belgacom nu zo hard mogelijk gaan uitrekken.

Tegen 2010 wil Belgacom een snelheid van 30 Mbit per seconde halen over de koperen leidingen. Die snelheden kunnen bereikt worden door nieuwe technologie te gebruiken en nieuwe frequenties. En door glasvezel tot dicht bij de gebruikers.

Pragmatisch voor glasvezel
Op termijn wil Belgacom ook glasvezel tot in de huizen van de mensen gaan leggen. “Maar een termijn om dat te realiseren, hebben we niet”, zegt technologisch topman Scott Alcott. “We nemen de dingen zoals ze komen.”

En er zijn nogal wat dingen waar Belgacom rekening mee houdt: de telecomregulering, bijvoorbeeld. Zo wil Belgacom niet investeren in fiber to the home tot er duidelijke regels zijn over het openstellen van het netwerk. “Tot duidelijk is welke technologie we moeten vrijgeven, gaan we niet investeren. Moeten we onze kabelgoten delen of de kabels? Het kan zijn dat we dan verkeerde investeringen doen”, aldus Scott Alcott.

Wat Belgacom al wel gaat doen, is infrastructuur klaarleggen als de gelegenheid zich voordoet. Ligt een straat sowieso open voor wegenwerken, dan legt Belgacom alvast een lege pijp waar later een glasvezelkabel doorgeblazen kan worden.

Nieuwe proefprojecten in La Louvière en Sint-Truiden
Belgacom gaat in twee gemeenten glasvezel ontplooien als test: La Louvière en Sint-Truiden. Eerder startte de telco al een soortgelijke test in Rochefort. “Het is niet de technologie die we gaan testen,” zegt Alcott, “wel de aanpak om de infrastructuur te ontplooien.”

Belgacom experimenteerde in Rochefort bijvoorbeeld met gevelkabels. De glasvezel wordt dan drie meter boven de grond tegen de gevel gehangen. Dat is – in verstedelijkte gebieden – goedkoper om te doen. Het zorgt ook voor minder overlast, omdat er niet gebroken moet worden. Verdere tests moeten uitwijzen of die aanpak ook doenbaar is.

Telenet ook aanpakken
Bij de voorstelling van de FTTH-plannen legde Belgacom nog eens een oude plaat op: BIPT moet Telenet ook reguleren.

“Kabeloperatoren hebben niet de regels waar wij mee te maken krijgen”, foetert Alcott. “Zo moet Belgacom bekendmaken wat er met het netwerk gaat gebeuren, het netwerk vrijgeven. Telenet heeft zo geen verplichtingen.”

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business