Nieuws

Een zomer vol vragen

 

Hoe belangrijk is Windows 7? Wie heeft baat bij de Microsoft-Yahoo deal? Wie deed de beste overname? Is het nu eigenlijk crisis, of valt dat allemaal wel mee? En waarom was Justitie ook in ICT-kringen zo omstreden? Deze en andere vragen domineerden ons IT-nieuws in de voorbije zomermaanden.

Zomertijd koopjestijd
Het begon met opslaggigant EMC dat het in deduplicatie gespecialiseerde Data Domain wil overnemen voor 2,1 miljard dollar. Die aankondiging werd een week later gevolgd door een andere overname in storageland: HP slokt Ibrix op, een leverancier van software voor file met welgeteld 53 werknemers. Ter vergelijking: Data Domain telt er bijna 800.

Nog steeds in juli wil het Duitse softwarebedrijf Software AG bijna 500 miljoen euro neertellen voor het eveneens Duitse IDS Scheer, gespecialiseerd in procesbeheer. Canon houdt zich een beetje in, en koopt slechts 17% van de aandelen van onze nationale trots Iris. En Ericsson gaat aan de haal met een deel van Nortel, met name de CDMA- en LTE-afdelingen. En de maand wordt in schoonheid afgesloten door IBM, dat SPSS wenst te kopen voor 1,2 miljard dollar.

In augustus bleken de overnamebudgetten ver opgesoupeerd. Wel opvallend was de overname van het internetreclamebedrijf Razorfish door het Franse Publicis. Opvallend, omdat Razorfish tot deze zomer eigendom was van Microsoft, na de overname van moedermaatschappij Aquantive. Ook Facebook trekt de portefeuille open voor een kleiner sociaal netwerk, Friendfeed. Het overnamebedrag raakte niet bekend, de dresscode aan de onderhandelingstafel wel: baseballpetjes en shorts. Op het thuisfront kocht Combell zich naar de top van de hostingmarkt, na de overnames van Besite en Globalhost, en zag Metris, de Leuvense specialist in meettechnologie, 90 tot 95% van zijn aandelen in handen van Nikon eindigen. Intel rondde de koopjeszomer af met twee softwarebedrijven die hen moeten helpen met het ontwikkelen van toepassingen voor processoren met meerdere kernen.

Windows 7 krijgt het warm en koud
De reacties op Windows 7 waren zeer uiteenlopend deze zomer. Op Amazon.com maken veel mensen gebruik van de mogelijkheid om Windows 7 met een fikse korting in voorverkoop aan te schaffen. En op Microsofts Worldwide Partner Conference in New Orleans lopen de partners elkaar voor de voeten om te verkondigen hoe erg ze uitkijken naar de nieuwe versie van het besturingssysteem dat daar uitgebreid wordt voorgesteld.

Tegelijk klinken de eerste kritische bedenkingen. Een onderzoek wijst uit dat slechts 5% van de bedrijven nog dit jaar naar Windows 7 zal overstappen, en een derde tegen eind volgend jaar.

En zoals steeds speelt ook de Europese Commissie een rol. Nadat Microsoft eerst had gedreigd Windows 7 in Europa zonder browser uit te brengen, werd toch een overeenkomst bereikt: het besturingssysteem zal de keuze bieden uit verschillende browsers. Toch lijkt de verhouding Europa-Microsoft nog steeds niet evident: later in de zomer raakte bekend dat een upgrade naar Windows 7 op ons continent gevoelig duurder zal zijn dan elders. Een ingewikkelde verklaring van Microsoft maakt vooral duidelijk dat dat niet zo was geweest als Europa geen probleem had gemaakt van de integratie van de browser.
 

 

 

Microsoft en Yahoo vinden elkaar
Na een lange vrijage met bittere nasmaak vorig jaar hebben Microsoft en Yahoo elkaar dan toch gevonden in een uitgebreide en langdurige (tien jaar is een eeuwigheid, in internetjaren gerekend) deal rond online zoeken en adverteren. Samen krijgen ze bijna 30% van de online zoekmarkt in handen, en kunnen ze eindelijk iets betekenen tegen het nog steeds soeverein heersende Google. De meeste reacties zijn opvallend negatief, en variëren van ‘te weinig en te laat’ tot ‘Yahoo is hier duidelijk de verliezer’. Yahoo reageert daarop door te wijzen op de vele uitstapclausules als de resultaten zouden tegenvallen.

Crisis of geen crisis?
Analisten zijn het er grotendeels over eens: 2009 is een verloren jaar voor de ICT-bedrijven. IT-budgetten dalen gemiddeld met 10%, en pas in 2010 of in het allerbeste geval eind 2009 zullen de bestedingen weer optrekken. En dat zullen sommige bedrijven geweten hebben. Intel, bijvoorbeeld, dat voor het eerst in 22 jaar verlies boekte. Al was dat eigenlijk enkel te wijten aan de reuzeboete die het bedrijf door Europa opgelegd kreeg. En ook de Belgische bouwer van beeldhardware Barco kreeg het hard te verduren, met een tweede opeenvolgende kwartaalverlies. En ook Option blijft met het verlies flirten: in het tweede kwartaal verdubbelde het verlies zelfs tegenover een jaar eerder.

Andere bedrijven deden het dan weer opmerkelijk goed. LG bijvoorbeeld boekte een winstgroei van maar liefst 62%, en ook de omzet steeg met 17%. Ook bedrijven zoals Apple en IBM zagen hun winst nog toenemen, al ging dat bij IBM wel gepaard met een omzetdaling. En Alcatel-Lucent boekte verrassend winst maar gaat toch voort met zijn ontslagronde.

In eigen land toonde Belgacom 2% omzetgroei, maar 15% winstdaling. Net als bij Intel zou dat enkel te wijten zijn aan een boete van de mededingingsautoriteiten. Telenet, zonder boete, zag zijn omzet wel stijgen met 17%, maar de winst daalde lichtjes met ongeveer 3%.

Justitie onder vuur
Ook Justitie bleek een terugkerend onderwerp in ICT-kringen deze zomer. Eerst dankzij minister Stefaan De Clerck, die een controversieel voorstel lanceerde om alle providers te verplichten hun e-mailverkeer twee jaar bij te houden. En nadien wanneer bleek dat de omstreden rechter Francine De Tandt regelmatig probleemloos haar goedkeuring verleende aan aanvragen tot huiszoeking vanwege BSA, en daarvoor ook een gerechtelijk expert benoemde die evenzeer betrokken partij kan genoemd worden.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business