Nieuws

eBox Platform 1.2: alles in één

 

Netwerkbeheer is een complexe taak, en heel wat oplossingen zijn overkill voor kmo’s. Zowat alles om een netwerk te draaien, bestaat wel als openbron software. Maar dat alles installeren, configureren, beheren en laten samenwerken, kan een ware hel zijn. Daar doet eBox Platform iets aan met een eenvoudig te gebruiken, maar toch uitgebreide webinterface.

Het eBox Platform is op een bestaande Ubuntu-server te installeren of u kunt de eBox Installer downloaden (een iso van een fikse 643 MB), wat u een Ubuntu 8.04-server met eBox geeft. Na de installatie reboot u en configureert u eBox, waarbij u de keuze heeft tussen verschillende profielen (gateway, security, infrastructure, office, communication) of specifieke modules. De mogelijkheden zijn uitgebreid: een firewall, bestands- en printerdeling via Samba, de webproxy Squid, de mailserver Postfix met SpamAssassin en ClamAV ter bescherming tegen spam respectievelijk virussen, een NTP-server, DHCP-server, de DNS-server Bind, de printerserver CUPS, de instant messengerserver Jabber, de webserver Apache, OpenVPN, de VoIP-server Asterisk, het intrusion detection system Snort …

Wanneer u op de webinterface inlogt, is het eerste wat u te zien krijgt een dashboard met een overzicht van de toestand van de eBox-server. Handig is dat u dat zelf kunt aanpassen: het hele dashboard bestaat uit widgets die u kunt inklappen, verwijderen of toevoegen. Instellingen per service zijn te vinden op andere pagina’s. Het bijzondere aan eBox is dat het de verschillende modules integreert zodat ze vlot samenwerken. Als u bijvoorbeeld een http-proxy inschakelt, zal de module de benodigde firewallregels toevoegen. Uiteraard komt die eenvoudige bediening tegen een prijs: u kunt niet alles vanuit de webinterface configureren, en wie wat meer ervaring met de onderliggende programma’s heeft en iets geavanceerders wil doen, kan de configuratiebestanden niet zelf aanpassen, want eBox overschrijft ze bij nieuwe aanpassingen vanuit de webinterface. Het programma zelf is gratis, maar het bedrijf eBox Technologies biedt via partners supportcontracten, extra beheerproducten en managed services aan.

Producent: eBox Technologies
Site: ebox-platform.com
Prijs: gratis; 10 tot 40 euro per maand voor basic support, en 25 tot 95 euro per maand voor managed services met support.
Score: 3,5 op 5
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business