Nieuws

Freelanceprijzen onder druk

Nu er overal bespaard wordt, hebben freelancers in de IT-markt het niet altijd even gemakkelijk. Door de toegenomen concurrentie en het kleiner aantal projecten komt hun dagprijs onder druk te staan. Werner huysmans van Dice Consulting vindt het best dat de markt niet langer exorbitante bedragen betaalt, maar oordeelt wel dat de slinger nu te ver in de andere richting doorslaat.

Hoewel er de laatste weken een lichte opleving te merken is in het aantal projecten, ziet huysmans toch een drietal redenen voor de moeilijker situatie die de freelanceconsultants treft: “Er zijn gewoonweg minder projecten. Bedrijven besparen, en leggen dus veel projecten in de koelkast of schrappen ze definitief. Alleen projecten met een heel duidelijke return on investment op korte termijn worden vlot beslist. Wat niet strikt noodzakelijk is, raakt bevroren.” Ten tweede zijn er ook meer mensen beschikbaar dan vroeger. Onder meer omdat er minder projecten zijn, maar ook omdat nogal wat ontslagen informatici zich als freelancer aanbieden. “Zodra er een opdracht is, springt heel België erop”, zegt huysmans. Naar verluidt is het geen uitzondering dat zich tegenwoordig een 50-tal partijen aanbieden voor openbare aanbestedingen die vroeger vier of vijf kandidaten lokten. Het grotere aanbod aan consultants leidt volgens huysmans ook tot een andere manier van aanwerven: “Jammer genoeg wordt veel meer op de prijs gelet. Je ziet dat een eerste selectie gebeurt als een zuiver aankoopproces, bijna los van skills en ervaring. Vanzelfsprekend moeten de relevante skills er wel zijn, maar je merkt veel meer dat een selectie gebeurt op basis van een geschreven cv, dan op basis van een interview.” 

Uiteraard heeft een dergelijke selectieprocedure zijn gevolgen voor de dagprijs die een consultant kan vragen. “Op zich kan het geen kwaad dat de dagprijzen wat realistischer worden. Het is algemeen bekend dat in het verleden maar al te vaak exorbitante bedragen gevraagd werden die eigenlijk los stonden van elke reële waarde, maar die puur gedreven werden door de schaarste op de markt. Dus kan het voor de sector geen kwaad om terug met beide voeten op de grond geplaatst te worden.” Huysmans gewaagt van een daling van de dagprijzen met 15%, soms 30% en in sommige projecten nog meer. “Dat is niet langer ‘marktconform’ maar ‘onrealistisch laag’. Je ziet aanbiedingen verschijnen waar 10 à 15 jaar ervaring gevraagd wordt, of het aansturen van meer dan 50 mensen, maar aan een dagprijs die nauwelijks hoger ligt dan de dagprijs van een ontwikkelaar.”
 
Dat is uiteraard een mes dat aan twee kanten snijdt: zodra de markt aantrekt, en de prijzen stijgen, is het voor de consultant heel verleidelijk om een slecht renderend project in de steek te laten en een project met een beter tarief aan te pakken.

 

huysmans ziet ook een slingerbeweging in de manier waarop bedrijven besparen op hun IT-kosten: “Eerst wordt er bespaard op externen, dat is immers makkelijker te verkopen binnen de organisatie. Blijkt dat niet genoeg, dan wordt ook eigen personeel ontslagen.” Maar dat leidt vaak tot capaciteitsproblemen. “Dat wordt dan opnieuw ingevuld met externen, omdat de organisatie niet bereid is opnieuw de vaste kosten te introduceren. Kortetermijnopdrachten zijn in theorie goed in te schatten qua kostprijs en kunnen ten allen tijde gestaakt worden. Dat geldt niet voor vaste werknemers.”

Dat bedrijven momenteel vooral gaan voor korte en heel specifieke projecten, ziet huysmans ook terug in de profielen die momenteel gevraagd worden: dat zijn vooral technische specialisten, veel minder consultants met een breder, conceptueel profiel.
 
Over de evoluties in de IT-arbeidsmarkt organiseert Minoc Business Press op 8 oktober een ‘Business meets IT’-seminar. Retention management staat daarbij centraal. Registreren kan via de conferentiewebsite.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business