Hoewel ervan uitgegaan wordt dat er momenteel een gigantisch overschot aan informatici op de markt is, zijn er nog steeds bedrijven die een groot aantal vacatures open hebben staan. Zo onder meer Smals, dat momenteel nog 65 mensen zoekt voor 33 verschillende functies. Smals is een uitzondering in de markt van IT-dienstenbedrijven. Smals werkt uitsluitend […]


Hoewel ervan uitgegaan wordt dat er momenteel een gigantisch overschot aan informatici op de markt is, zijn er nog steeds bedrijven die een groot aantal vacatures open hebben staan. Zo onder meer Smals, dat momenteel nog 65 mensen zoekt voor 33 verschillende functies.

Smals is een uitzondering in de markt van IT-dienstenbedrijven. Smals werkt uitsluitend aan projecten voor de overheidssector en concentreert zich in de eerste plaats op langetermijnprojecten. Dat houdt onder meer in dat Smals niet snel een overschot aan informatici zal hebben. “Wij kennen het fenomeen van ‘beaching’ niet”, zegt Johan Vercruysse, directeur klantenrelaties bij Smals. “De traditionele terbeschikkingstelling voor korte termijn gebeurt niet bij ons, zodat er geen allocatieproblematiek bestaat tussen twee opdrachten. Medewerkers van Smals zijn actief in zowel onderhoud als projecten. Piekbehoeften worden opgevangen door externe consultants. Wel zijn er een aantal technici die net uit toepassingen met oude technologieën komen. Voor hen duurt het iets langer om een passende opdracht te definiëren." 

Indien Smals zelf nieuwe mensen aanwerft, worden minder externe consultants ingeschakeld. “Een rekrutering is dus in de regel een besparing.” Bij Smals staan momenteel 65 plaatsen open voor 33 verschillende functies. Daarbij gaat het onder meer om meer technische functies zoals DB2 DBA of system engineer middleware, maar evengoed om SOA-architecten of project management officers.
 
Het aantal spontane sollicitaties is bij Smals ongeveer gelijk gebleven en het absolute aantal sollicitaties is zelfs licht gedaald (-4% in de eerst helft van het jaar). Bij Smals wijt men dat aan een lagere risicobereidheid bij IT’ers die momenteel een job hebben.
 
Bij Smals denkt men ook dat de arbeidsmarkt voor IT opnieuw naar een tekort evolueert. “Alleen is het de vraag wat de impact van de economische crisis zal zijn op het tijdstip dat het tekort zich scherp manifesteert.” Smals wijst er ook op dat er in de jaren 2005 en 2006 een dieptepunt was aan nieuwe leerlingen in het IT-onderwijs. Dat betekent dat er tussen dit jaar en 2011 weinig nieuwe instroom zal zijn. Vooral omdat bachelors de huidige economische situatie misschien aangrijpen om toch maar voor een masterdiploma te gaan. Voor de lange termijn wijst Johan Vercruysse ook nog op de dalende actieve bevolking in België, wat uiteraard de nood aan automatisering zal verhogen.
 
Johan Vercruysse van Smals is één van de sprekers op het ‘Business meets IT’-seminar over retention management dat Minoc Business Press op 8 oktober organiseert.