Een nieuw virus maakt het mogelijk om Skype-gesprekken af te luisteren en op te nemen. Symantec ontdekte de trojan, maar voorspelt geen grote aanval. Het was antivirusspecialist Symantec die de nieuwe trojan, Trojan.Peskyspy, ontdekte. Het virus kan de geluidsstroom uit Skype onderscheppen. Als die omgezet wordt naar een mp3, kan heel het gesprek doorgestuurd worden […]

Advertentie

Een nieuw virus maakt het mogelijk om Skype-gesprekken af te luisteren en op te nemen. Symantec ontdekte de trojan, maar voorspelt geen grote aanval.

Het was antivirusspecialist Symantec die de nieuwe trojan, Trojan.Peskyspy, ontdekte. Het virus kan de geluidsstroom uit Skype onderscheppen. Als die omgezet wordt naar een mp3, kan heel het gesprek doorgestuurd worden naar een luistervink.

De trojan haakt in op een API van Windows, dat is een interface waardoor toepassingen met het besturingssysteem kunnen communiceren.

In dit geval wordt Skype geviseerd, maar een echt technische reden is daar niet voor volgens Symantec. Skype is gewoon op veel pc’s geïnstalleerd, waardoor het de moeite is om er een virus voor te maken.

Geen brede aanval
Symantec denkt niet dat er een grote uitbraak komt van het nieuwe virus. Het is immers onbegonnen werk om in het wilde weg telefoongesprekken te gaan aftappen op zoek naar waardevolle info.

Veel waarschijnlijker is dat misdadigers het virus gaan gebruiken om zeer specifiek één iemand af te luisteren. De infectie met het virus kan via de traditionele manieren: een automatische download op een besmette webpagina bijvoorbeeld.

 

Advertentie