Nieuws

VMware loopt warm voor de kmo

Als je 97% van de bedrijven uit de Fortune 1.000 als klant hebt, dan moet je wel nieuwe wegen zoeken om je omzet nog te verhogen. VMware werkt daarom aan producten die specifiek op de noden van de kmo afgesteld zijn. Deze en andere onderwerpen kwamen aan bod in ons gesprek met CEO Paul Maritz op VMworld.

Niet minder dan 12.500 VMware-klanten daagden op voor de jaarlijkse gebruikersconferentie VMworld in San Francisco. “Het lijkt gek, maar de crisis is goed voor ons want de klanten beseffen dat virtualisatie grote besparingen kan opleveren”, zegt Maurizio Carli, general manager VMware EMEA. “Het enige probleem is dat ze een snelle ROI wensen en niet bereid zijn tot zware investeringen, en daardoor worden de verkoopcycli veel langer. Maar er zijn nog grote groeipolen voor VMware, zoals datacenters die nog maar voor 25 tot 30% gevirtualiseerd zijn, of de desktop waar virtualisatie nog in haar kinderschoenen staat, of systeembeheer.”

Complexiteit
CEO Paul Maritz voegde daar op VMworld nog een vierde dimensie aan toe: de kmo. “De reden waarom VMware zo’n succes kent, is eigenlijk het feit dat bedrijven ontdekt hebben dat je met virtualisatie de complexiteit van je infrastructuur drastisch kan verlagen. En dat spreekt niet alleen grote bedrijven aan, maar ook de kleinere die niet over de mankracht beschikken om alles te beheren. Daarom kondigen we nu de bèta aan van VMware Go, een web based managementtool die de installatie en de configuratie van onze gratis ESXi hypervisor moet automatiseren. ESXi is de voorbije maanden meer dan een half miljoen keer gedownload, maar ik moet eerlijk toegeven dat we geen idee hebben wat de bedrijven ermee doen. Wij willen met dat product in elk geval de kmo’s die nu nog langs de zijlijn toekijken, overhalen om ook van de voordelen van virtualisatie te genieten zonder hun IT-middelen te overbelasten”, stelt Maritz.

Een bijkomende factor is volgens hem dat steeds meer bedrijven overwegen om hun infrastructuur niet meer uit te breiden, maar integendeel diensten via het internet willen gebruiken in een Saas-model. In het feit dat VMware vSphere 4 op 3 maanden tijd meer dan 350.000 keer gedownload werd, ziet hij het bewijs dat IT-afdelingen flexibele on-demanddiensten willen kunnen aanbieden vanuit een virtualisatieplatform. Op de conferentie werd in dat licht vCloud Express aangekondigd dat gebruikers van vSphere in staat moet stellen zeer snel toepassingen naar de cloud te brengen. Een van de bètapartners voor dat product is Terremark, dat een datacenter heeft in Dendermonde.

 

 

Beheertools
“Intussen zijn we er ons wel degelijk van bewust dat er ook steeds meer nood is aan software om al die virtualisatietoestanden te kunnen beheren, en je mag van ons in de komende maanden dan ook tools verwachten voor onder meer capaciteitsplanning, configuratie en operationele planning die niet alleen producten van VMware maar ook van concurrenten zullen kunnen beheren. Daartoe zullen we in de nabije toekomst heel wat API’s introduceren die een dergelijke integratie mogelijk moeten maken”, aldus Maritz.

Leuk detail nog: VMware gaf ook een demo van virtualisatie voor mobilofoons waarbij een toepassing uiteindelijk moet kunnen draaien op om het even welk toestel met gelijk wel besturingssysteem. Er zouden al besprekingen met meerdere gsm-fabrikanten lopen om hypervisors op hun apparaten te installeren.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business