Nieuws

Ieder Belgisch kind binnen 15 jaar een pc

Op termijn moet ieder Belgisch kind in het basisonderwijs over een eigen laptop beschikken, meent minister Van Quickenborne van Economie. Hij denkt dat dat over "tien, vijftien jaar" realiteit kan zijn, zei hij woensdag tegen ZDNet.

Dat er op Belgische basisscholen gemiddeld één computer is voor acht kinderen, is de minister een doorn in het oog. Hij is dan ook van mening dat de tien miljoen euro die de federale overheid jaarlijks investeert in internet voor scholen deels op een betere manier benut kan worden.

"We kunnen beter centen investeren in basisinfrastructuur voor kinderen", licht de minister toe in een kort gesprek. Hij doelt op het beschikbaar stellen van hardware zoals de Skoolmate-laptops, die woensdag door de Oud-Turnhoutse basisscholen Zwaneven en Reuzepas in gebruik zijn genomen.

Meebetalen
Van Quickenborne vindt echter niet dat de overheid dergelijke projecten volledig moet financieren. "Privépartijen zoals hardware-, software- en contentleveranciers moeten ook investeren en niet alleen maar winst willen maken. Daar moeten afspraken over worden gemaakt. Ze zullen het toch wel terugverdienen."

Hij is niet van plan om een bepaald type of merk laptop voor te schrijven. "Die keuze moeten we aan de scholen laten. Er is de markt die meespeelt, er zijn ook andere leveranciers."

Skoolmate slaat aan
De Skoolmate (een Intel Classmate maar dan met een andere naam) lijkt alvast aan te slaan in ons land. De Nederlandse leverancier Skool Automatisering voert momenteel gesprekken met circa vijftien andere Belgische basisscholen over uitrol van de laptop. Dat zegt Daniel Rense, onderwijsadviseur bij Skool Automatisering, tegen ZDNet.

Een school in Arendonk is volgens hem al overstag gegaan. Rense verwacht dat de media-aandacht voor de introductie van de Skoolmate in Oud-Turnhout de komende tijd een aanjagende rol zal spelen. In Nederland heeft Skool Automatisering een marktaandeel van 13%, en werken zo’n duizend basisscholen met de Skoolmate.

Prijs
Het bedrijf rekent 449 euro inclusief BTW per Skoolmate maar verwacht dat die stukprijs in bepaalde gevallen kan zakken naar 400 euro. Daarnaast vraagt Skool Automatisering 35 euro per jaar per werkplek voor een volledig beheerde omgeving. Als een computer vastloopt, wordt die bijvoorbeeld vanuit Nederland heropgestart.

Die uitbesteding verlost de leraars van veel kopzorgen over vastlopende computers, vertelt Peter Engelen, directeur van basisschool Zwaneven. "Onze ICT-coördinator was vooral aan het repareren en kon daardoor minder tijd besteden aan ondersteuning. Veel computers bleven ongebruikt."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business