Nieuws

Toekomstige computerexperts showen laptops

Basisschool Zwaneven in Oud-Turnhout biedt deze ochtend een onalledaagse aanblik. Kleine kinderen in een klas zijn rustig aan het werk, terwijl het om hen heen een rumoer van jewelste is. Er zijn journalisten, fotografen en ook minister Vincent Van Quickenborne is aanwezig. Reden voor alle aandacht is de ingebruikname van de eerste Skoolmate-laptops in België.
 
De Skoolmate is gebaseerd op de Intel Classmate. Het is een combinatie van een minilaptop en tablet-pc, speciaal ontworpen voor het basisonderwijs. De Oud-Turnhoutse basisscholen Zwaneven en Reuzepas zijn de eerste afnemers van het toestel, dat op de markt wordt gebracht door het Nederlandse bedrijf Skool Automatisering.

Minister Van Quickenborne van Economie is aanwezig om de gebeurtenis extra gewicht te geven. Hij praat met de kinderen terwijl zij met de Skoolmates bezig zijn, en tekent een jolig gezichtje op het digitale schoolbord met daaronder de tekst ‘Minister Q’. 

Achterstand
Volgens hem heeft België een achterstand in te halen wat betreft het gebruik van ICT in het onderwijs. Momenteel ligt de verhouding in het basisonderwijs nog op één computer per acht kinderen. De minister wil dat uiteindelijk ieder kind over een computer kan beschikken. Dat zal vooral kinderen met een leerachterstand meer kansen geven, denkt hij.

De kinderen hanteren hun laptops alvast met een vanzelfsprekendheid alsof ze nooit anders hebben gedaan. Terwijl de meesten onder hen nog nooit achter een computer hebben gezeten. "Onze toekomstige computerexperts", roept Van Quickenborne wanneer de kinderen gezamenlijk voor de klas komen en de laptops showen. Wie weet zit hij er niet ver naast.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business