Het Britse onderzoeksinstituut Canalys twijfelt of de netbook die Nokia een paar weken geleden aankondigde, potten zal breken in de markt. Volgens het onderzoeksbureau dat zich specialiseert in het kanaal zal Nokia snel ondervinden dat de pc-markt nu nog even moeilijk ligt als in 1991, toen Nokia zich uit de pc-markt terug trok. In 1991 […]

Advertentie

Het Britse onderzoeksinstituut Canalys twijfelt of de netbook die Nokia een paar weken geleden aankondigde, potten zal breken in de markt. Volgens het onderzoeksbureau dat zich specialiseert in het kanaal zal Nokia snel ondervinden dat de pc-markt nu nog even moeilijk ligt als in 1991, toen Nokia zich uit de pc-markt terug trok.

In 1991 verkocht Nokia zijn pc-afdeling Nokia Data aan ICL. Het Finse bedrijf oordeelde dat het niet de kostenstructuur had om effectief te kunnen concurreren met andere pc-merken. Volgens Canalys zal Nokia binnenkort wellicht dezelfde conclusies moeten trekken. Door voor zijn Booklet 3G netbook te kiezen voor het Windows platform, gaat Nokia de concurrentie aan met gevestigde waarden in de pc markt als Acer en HP. Volgens Canalys zijn die bedrijven het gewoon te werken met marges van 10%, terwijl Nokia in zijn gsm-business verwend wordt met marges van 34%. Analisten van Canalys gaan er van uit dat Nokia misschien ook niet-Windows versies van de netbook gaat uitbrengen. Alleen als Nokia netbooks met Linux of Symbian in de markt zet, kan de pc-markt op zijn kop gezet worden, oordeelt het Britse onderzoeksbureau.
 
Canalys twijfelt ook aan de kanaalstrategie van Nokia. Het bedrijf zegt in de netbook-markt te stappen omdat het een verkoopskanaal ziet in de operatoren, waarmee het al een goede relatie heeft in het bundelen van zijn GSM’s. Canalys wijst er echter op dat operatoren het afgelopen kwartaal maar goed waren voor 13% van de verkopen van netbooks.
Advertentie