Nieuws

FSF demonstreert tegen Windows 7

De Free Software Foundation houdt op woensdag 26 augustus een demonstratie in Boston. De stichting wil daarmee bedrijven aanmoedigen om Microsoft Windows achter zich te laten en over te stappen op gratis alternatieven.

Naast de publieke vertoning stuurt de stichting brieven aan de directie van Fortune 500-bedrijven waarin ze waarschuwt dat Windows een bedreiging vormt voor de privacy, beveiliging en vrijheid van bedrijven.

Hoewel de demonstratie focust op de aanstaande lancering van Windows 7 zegt Peter Brown, directeur van de Free Software Foundation, dat het protest meer gericht is op de algehele aanpak van Microsoft en niet specifiek op Windows 7.

"Iedere keer als Microsoft probeert de wereld een nieuwe versie van Windows aan te smeren, is er een mooie gelegenheid om onze standpunten uit te leggen", laat Brown in een telefonisch interview weten.

Omdat Windows 7 positieve recensies krijgt, weet Brown dat het nu zwaarder is om de steun van het publiek te krijgen dan met het uitbrengen van het bekritiseerde Vista.

"Er is een soort houding van ‘het is beter dan Vista’," zegt Brown, "dus we moeten tegen de stroom ingaan."

Hij stelt dat de inzet hoog is, en dat het over meer gaat dan alleen marktaandeel. Brown wijst op de boekenwisactie die Amazon onlangs uitvoerde op verkochte Kindle e-readers als voorbeeld van wat er kan gebeuren als digitaal rechtenbeheer in schaal toeneemt.

"Dat is de macht die gesloten software geeft aan dat soort bedrijven", zegt hij. "Als we die macht afstaan dan is het een kwestie van tijd voor er iemand misbruik van wil maken, of het nu de regering is of een multinational. Vrije software is min of meer een antwoord daarop."

Hoewel de brief gericht is op de software van Microsoft, zegt Brown dat zijn groep zich ook zorgen maakt over andere producten waaronder het Snow Leopard besturingssysteem van Apple dat aanstaande vrijdag verschijnt.

"Het is niet alleen Microsoft," zegt hij, "het is een maatschappelijk probleem dat we gesloten software accepteren terwijl er een alternatief is."

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business