De Europese Commissie schaart zich achter een vernieuwd plan van het BIPT om het netwerk van Belgacom open te stellen. Al op 10 januari 2008 besliste de Belgische telecomwaakhond BIPT dat Belgacom alternatieve breedbandoperatoren toegang moet verschaffen tot zijn netwerk aan groothandelsprijzen. Een beslissing die in beroep werd teruggedraaid. De rechtbank oordeelde dat onvoldoende bewezen […]

Advertentie

De Europese Commissie schaart zich achter een vernieuwd plan van het BIPT om het netwerk van Belgacom open te stellen.

Al op 10 januari 2008 besliste de Belgische telecomwaakhond BIPT dat Belgacom alternatieve breedbandoperatoren toegang moet verschaffen tot zijn netwerk aan groothandelsprijzen. Een beslissing die in beroep werd teruggedraaid. De rechtbank oordeelde dat onvoldoende bewezen was dat Belgacom genoeg macht heeft op de breedbandmarkt.

Het BIPT heeft dan zijn huiswerk opnieuw gemaakt, wat resulteerde in een nieuw ontwerp van de maatregel. Er wordt deze keer wel voldoende geargumenteerd dat Belgacom machtig is, volgens de Europese Commissie. En er worden een hoop maatregelen voorgesteld: Belgacom moet toegang verlenen tot zijn netwerk, mag een eerdere goedkeuring niet intrekken, moet transparant zijn, moet zijn boekhouding splitsen en de prijs onder controle houden.

Oude wijn in nieuwe zakken?

Belgacom heeft al laten weten dat het sceptisch is over het vernieuwde plan van het BIPT: “Belgacom zal het definitieve herstelbesluit - eens het er is – analyseren. Maar op basis van het huidige ontwerpbesluit zijn we evenwel van mening dat het BIPT onvoldoende rekening heeft gehouden met de inhoud van het arrest van het hof van beroep”, aldus woordvoerster Frédérique Verbiest. Met andere woorden: Belgacom vindt het plan oude wijn in nieuwe zakken.

Bij het vorige plan was Belgacom verbolgen dat Telenet niet mee opgenomen was in het marktonderzoek van het BIPT. Deze keer heeft de telecomwaakhond Telenet nog steeds niet meegenomen in het onderzoek, maar wel beter beargumenteerd waarom dat niet is gebeurd.

Toch hoopt Belgacom dat ook haar kabelconcurrenten in het vizier worden genomen: “Het herstelbesluit van het BIPT doet evenwel niets af aan de fundamentele kritiek die terug te vinden is in het arrest van het hof van beroep, en waarvan Belgacom hoopt dat het BIPT er volledig rekening mee zal houden in haar toekomstige analyse van de breedbandmarkten die nu al aan de gang is.”

Commissie wil actie
De Commissie heeft haar steun voor het plan van het BIPT uitgesproken. Meer zelfs, Europa zegt dat de maatregel ook gewoon geïmplementeerd moet worden: "Onder Europese wetgeving, en rekening houdend met de commentaar van de Commissie, kan de Belgische telecomregulator BIPT nu de voorgestelde maatregelen uitvoeren en de regulatie van de wholesale breedbandmarkt herstellen."

Het BIPT wil eerst intern overleggen voor het commentaar geeft op de brief.

Geen gevolgen?
Belgacom betwist ook dat het herstelbesluit rechtstreekse gevolgen zal hebben. “Belgacom heeft na het arrest van het hof van beroep zijn wholesale dienstverlening aan de andere operatoren voortgezet, om te grote schokken op de markt te voorkomen”, aldus Verbiest.

Toch zal een beslissing voor Belgacom een rol van betekenis spelen. De operator stelt immers grote investeringen in zijn netwerk uit, zoals investeringen in glasvezel. Als reden haalden ze het onduidelijke regelgevend kader aan. Wat ze eigenlijk bedoelden, is dat ze niet willen investeren in een netwerk dat ze later moeten vrijgeven aan concurrenten.

 

Advertentie