Apple gaat een groot datacenter bouwen. Groter dan dat van Microsoft, Google of Amazon. Het doet vermoeden dat Apple plannen koestert om diensten te gaan aanbieden in de wolk. Het nieuwe datacenter zou in North Carolina komen, aan de oostkust van de Verenigde Staten. Op 46.450m² komt er voor 1 miljard dollar infrastructuur. Er zullen […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Apple gaat een groot datacenter bouwen. Groter dan dat van Microsoft, Google of Amazon. Het doet vermoeden dat Apple plannen koestert om diensten te gaan aanbieden in de wolk.

Het nieuwe datacenter zou in North Carolina komen, aan de oostkust van de Verenigde Staten. Op 46.450m² komt er voor 1 miljard dollar infrastructuur. Er zullen vijftig mensen voltijds werken. Het datacenter ligt ongeveer 4.000 kilometer van het hoofdkwartier van Apple, in Californië. De energie in North Carolina is dan ook maar de helft zo duur dan aan de westkust.

Met 46.450m² oppervlakte zou Apples datacenter een van de grootste ter wereld worden. Het wordt in elk geval de grootste computerzaal die Apple heeft. Nu is het datacenter in Californië 9.290m².

Waarvoor moet dat dienen?
Een vergelijkbaar datacenter met het geplande van Apple, is de nieuwe infrastructuur die Microsoft neerpoot in Chicago. En dat datacenter moet dienen om Microsofts ambities in cloud computing waar te maken.

Ontdubbeling van de IT kan het ook zijn. Apple heeft al online diensten zoals MobileMe, App Store en de iTunes Music Store. Twee datacenters zijn beter dan één. Als er eentje uitvalt, kan het andere verder. Dat is een gebruikelijke praktijk. Maar daarmee is de omvang van het nieuwe bouwwerk nog niet verklaard. Een verveelvoudiging van de huidige servercapaciteit dient allicht voor meer dan louter ontdubbeling.

De omvang van Apples plannen laat dus vermoeden dat het bedrijf ambities heeft in de wolk.

 

Mogelijke toepassingen
Er zijn enkele geruchten over wat Apple mogelijk kan doen met de extra capaciteit. Een uitbreiding van Apple TV bijvoorbeeld. Apple kan zo meer films en tv-shows aanbieden via iTunes.

Online opslag van documenten is een tweede gok. In dat geval gaat Apple aan haar gebruikers de mogelijkheid bieden om alle documenten in de wolk op te slaan, in plaats van op de pc. Dat gerucht wordt gelinkt aan een ander gerucht: de tablet-pc. Die zou zelf niet veel opslag aan boord hebben en voor zijn content moeten linken naar het internet. Derde mogelijkheid is online software. De suites iLife en iWork zouden een webvariant kunnen krijgen. Of Apple nu écht een van die clouddiensten ambieert, zal de toekomst moeten uitwijzen.