Nieuws

Test-Aankoop eist betere gsm-tarieven

Test-Aankoop trekt aan de alarmbel. Er is in België te weinig concurrentie en transparantie. Ook de overheid krijgt kritiek op haar lakse regulering. In Nederland zijn soortgelijke gsm-abonnementen vaak de helft goedkoper.

Test-Aankoop deed in samenwerking met andere Europese consumentenorganisaties een onderzoek van 1.500 gsm-tarieven in acht landen. België bevindt zich in de buik van dat klassement, maar als het om binnenlandse sms-berichten gaat, zijn we soms duurder dan de Europese maximumprijzen.

Nederland goedkoper
De organisatie kijkt naar onze noorderburen en vergelijkt drie verschillende profielen: lichte, medium en zware gebruikers. Telkens komt Nederland aanzienlijk goedkoper uit. Voor lichte abonnementen is Aldi Talk bij ons het goedkoopste abonnement (8,72 euro per maand), waar er in Nederland al vanaf vijf euro een soortgelijk abonnement te krijgen is.

Ook voor medium en zware gsm-gebruikers zijn er in Nederland abonnementen te vinden die twee tot vier keer goedkoper zijn. Wat vooral opvalt, is dat de goedkoopste abonnementen niet bij de netwerkoperatoren Proximus, Base en Mobistar zitten, maar bij virtuele operatoren die hun belminuten bij de grote spelers kopen.

Als we enkel kijken naar de netwerkoperatoren, dan lijkt Base nog de goedkoopste abonnementen aan te bieden in de drie gebruikerscategorieën. Mobistar en Proximus komen respectievelijk op de tweede en laatste plaats.

BIPT vleugellam
Test-Aankoop geeft zelf toe een open deur in te trappen wanneer het zegt dat er te weinig concurrentie is. Maar ook de overheid krijgt zware kritiek. Volgens de organisatie zijn de recente prijsverhogingen van Proximus en Mobistar onwettig, maar klachten daarover krijgen geen gehoor bij minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne.

De Belgische telecomregulator krijgt er nog het hardst van langs. “Het BIPT is de facto vleugellam. Zowat elke beslissing van het BIPT wordt systematisch aangevochten door de netwerkoperatoren”, aldus Test-Aankoop in zijn mededeling. Zo blijft de daling van de terminatietarieven, de kosten die operatoren aan elkaar moeten betalen voor gebruik van elkaars netwerk, aanslepen.

Europa doet wel iets
In contrast met de Belgische overheid heeft Test-Aankoop wel lovende woorden voor de Europese Commissie. Die verlaagde vorig jaar de roamingtarieven voor mobiele telefonie, en doet nu hetzelfde voor sms.

De ironie wil dat een sms tussen Europese landen maximaal dertien cent mag kosten terwijl een bericht tussen gebruikers in België tien tot vijftien cent kost in de standaardformules. “In sommige gevallen verplaatst u zich beter over de grens om een sms naar België te sturen”, lezen we nog in de mededeling van Test-Aankoop. Mede daarom eist de organisatie dat een nationaal bericht nog maximaal zes cent mag kosten.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business