Apple-directeur Steve Jobs heeft geprobeerd om een illegaal verbond met Palm te sluiten. Hij zou een afspraak hebben voorgesteld om geen werknemers van elkaar in te huren, meldt nieuwsdienst Bloomberg. Dat nieuws zal het Amerikaanse ministerie van Justitie interesseren. Het doet namelijk al onderzoek naar soortgelijke deals die Apple met andere bedrijven zou hebben gesloten. Afwijzing  In de correspondentie die […]

Advertentie

Apple-directeur Steve Jobs heeft geprobeerd om een illegaal verbond met Palm te sluiten. Hij zou een afspraak hebben voorgesteld om geen werknemers van elkaar in te huren, meldt nieuwsdienst Bloomberg.

Dat nieuws zal het Amerikaanse ministerie van Justitie interesseren. Het doet namelijk al onderzoek naar soortgelijke deals die Apple met andere bedrijven zou hebben gesloten.

Afwijzing 
In de correspondentie die Bloomberg heeft ingekeken, stelt Jobs de deal voor aan de voormalige directeur van Palm, Ed Colligan. Die wees het voorstel af met de woorden: "Jouw voorstel, dat wij afspreken dat geen van onze bedrijven werknemers van de ander zal huren, ongeacht de wensen van de individuen in kwestie, is niet alleen fout maar waarschijnlijk ook illegaal."

Justitie licht Apple samen met Google, Yahoo, Genentech en andere technologiebedrijven al door vanwege soortgelijke deals. Hoewel er bij fusies van twee bedrijven en overnames van jonge ondernemingen enkele regels zijn die dit soort deals toestaan, is het bij een normale gang van zaken verboden.

Concurrentie
De concurrentiestrijd tussen Apple en Palm is opgelaaid nadat Palm ingenieur Rubinstein, één van de grondleggers van de iPod, bij Apple weg wist te lokken. Palm hoopt met de inmiddels ontwikkelde Pre-telefoon marktaandeel van onder meer de iPhone af te snoepen.

Vooralsnog loopt dat niet geheel volgens plan. Apple verkocht in het derde kwartaal 5,2 miljoen iPhones (een stijging van 626%) terwijl Palm bleef steken op één miljoen verkochte Palm Pre-toestellen.