Microsoft heeft een techniek ontwikkeld waarmee het via de ether zonder storing draadloos internet kan uitzenden op het radiospectrum voor analoge televisie. Daarmee is het mogelijk om grote wifi-zones op te zetten. De techniek wordt beschreven in Technology Review, een blad van de befaamde Amerikaanse MIT-universiteit. Microsofts uitvinding maakt gebruik van de zogenaamde white spaces. […]

Microsoft heeft een techniek ontwikkeld waarmee het via de ether zonder storing draadloos internet kan uitzenden op het radiospectrum voor analoge televisie. Daarmee is het mogelijk om grote wifi-zones op te zetten. De techniek wordt beschreven in Technology Review, een blad van de befaamde Amerikaanse MIT-universiteit.

Microsofts uitvinding maakt gebruik van de zogenaamde white spaces. Dat is de vrije ruimte in de ether die gebruikt kan worden voor draadloze signalen. Door de overstap van analoge naar digitale signalen komt er meer ruimte vrij. Technologiebedrijven willen die gebruiken om draadloze langeafstandsverbindingen te creëren.

Het voornaamste probleem is dat er veel kans is op storing, wanneer nieuwe draadloze technologieën op het radiospectrum terechtkomen. Zo heeft de Amerikaanse overheid beslist dat er geëxperimenteerd mag worden, op voorwaarde dat er geen interferentie is.

White-Fi
Daarom heeft Microsoft een reeks protocollen klaar onder de naam ‘White-Fi’. Het achterliggende principe is de aanwezigheid van een back-upfrequentie. Die komt van pas zodra een White-Fi-toestel in de buurt komt van een andere zender.

Elk White-Fi-toestel kan het radiospectrum meten en beschikbare frequenties zoeken. Tegelijkertijd blijft het scannen naar mogelijke storingen. Wanneer er een mogelijke stoorzender wordt gedetecteerd, kan het snel wisselen van spectrum.

Dekking
Als de ruimte echt wordt gebruikt voor draadloos internet, dan is het mogelijk om over grote gebieden een draadloos internetsignaal uit te zenden. Enerzijds zou dat in bevolkte gebieden goedkoop breedband kunnen opleveren. Anderzijds kan het in afgelegen gebieden zorgen voor een betere snelheid en netwerkdekking.

In de Verenigde Staten heeft Microsoft een experimentele licentie gekregen om White-Fi te testen, zegt Microsoft-onderzoeker Ranveer Chandra tegen Technology Review.