Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Bij een rondleiding door hun datacenter in Evere sprak John Myklebust, director datacenter services, Belgacoms ambitie rond cloud computing uit. Niet alleen willen ze een serieus deel van de cloud computingkoek in België, ze streven ook naar een hybride model, waarbij het (uiteraard door Belgacom beheerde) serverpark van de klant ad hoc kan worden uitgebreid met rekenkracht van Belgacom-servers. “Daarmee kun je vermijden dat je speciaal extra servers moet kopen voor bijvoorbeeld de loonverwerking, die slechts twee à drie dagen per maand om rekenkracht vraagt”, aldus Myklebust. Ook specifieke marketingcampagnes kunnen op die manier snel en flexibel worden opgezet, zonder gevolgen voor de eigen ICT-infrastructuur.

Om dat model uit te werken, is een forse investering van Belgacom nodig in managementtools, voor het samen beheren van fysieke en virtuele omgevingen, en voor een efficiënte en transparante facturatie van de afgenomen diensten. “Gelukkig is een groot deel daarvan al achter de rug”, stelt Myklebust opgelucht vast.

Het hybride cloudmodel maakt deel uit van Belgacoms grotere ambitie om hun datacenteractiviteiten fors uit te breiden. 40% van hun huidige datacentercapaciteit is voor intern gebruik, inclusief diensten zoals Belgacom TV. De overige 60% wordt gebruikt voor housing van hardware van klanten en voor hosting van toepassingen en diensten.

Opvallend genoeg gaat dat voorlopig niet gepaard met plannen om nieuwe datacenters te openen. “Voor een nieuw datacenter moet je algauw 30 à 40.000 euro per vierkante meter rekenen”, licht Belgacoms datacenters manager Frank Foulon toe. “Voor een extra datacenter van 5.000 m² komt dat dus mogelijk op een bedrag van 200 miljoen. Daarom heeft men beslist om voorlopig voor een optimalisatie van de bestaande datacenters te kiezen.”

Belgacom maakt zich sterk dat het daarmee nog een drietal jaar moeiteloos aan de stijgende vraag kan voldoen. Daarvoor rekent het enerzijds op de serverbouwers, die steeds nieuwe manieren bedenken om het energieverbruik per vierkante meter te besparen. Maar er zijn ook binnen het datacenter nog maatregelen mogelijk voor een hogere efficiëntie. Het opzetten van volledig afgesloten warme en koude gangen, bijvoorbeeld, kan al voor een forse korting op de energiefactuur zorgen.

 

Het hele datacenters- en cloud computingconcept werd opgesteld met behulp van enkele vaste partners, zoals HP en Dell voor de servers, EMC en Netapp voor storage, Cisco voor de netwerkapparatuur en Microsoft en Citrix langs softwarekant. “Voor elk onderdeel hebben we meer dan één partner, alleen al om hen scherp te houden”, aldus John Myklebust. Maar dat partnermodel is niet onvoorwaardelijk, zo blijkt.

Op de vraag of ze van Dell of HP afhangen om hun netbookstrategie vorm te geven (de netbooks zouden gaan dienen als thin client in een doorgedreven cloud computingaanpak) komt officieel niet meteen een antwoord, maar achteraf hoorden we de bedenking: “Waarom zou Belgacom niet met een eigen brand van netbooks op de markt komen?” Wordt ongetwijfeld vervolgd.