Het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM), fabrikant van de Blackberry-smartphone, is momenteel het snelst groeiende bedrijf ter wereld. Dat blijkt uit de nieuwe rangschikking van het zakenblad Fortune. De top 100 kleurt opvallend Chinees. Op de tweede plaats staat de Amerikaanse chipfabrikant Sigma Designs. Het Chinese internetbedrijf Sohu.com is de nieuwe nummer drie. […]

 

Het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM), fabrikant van de Blackberry-smartphone, is momenteel het snelst groeiende bedrijf ter wereld. Dat blijkt uit de nieuwe rangschikking van het zakenblad Fortune. De top 100 kleurt opvallend Chinees.

Op de tweede plaats staat de Amerikaanse chipfabrikant Sigma Designs. Het Chinese internetbedrijf Sohu.com is de nieuwe nummer drie.

Fortune houdt bij de rangschikking rekening met een combinatie van winst, omzet en rendement (return on investment) gedurende de laatste drie jaar.

RIM zag zijn winst de laatste jaren stijgen met 84%, zijn omzet met 77% en het rendement met 45%.

RIM kwam in de vorige rangschikking nog niet voor. De editie van 2009 neemt immers voor het eerst niet-Amerikaanse bedrijven op. Opvallend daarbij is de opmars van de Chinese ondernemingen. Alleen al in de top tien staan twee Chinese spelers. Volgens Fortune is een en ander het gevolg van de internetboom in dat land. Daarnaast kende China de afgelopen jaren een ongeziene economische groei.