Nieuws

IT en telecom groeien weer in België

Hoewel de markt voor ‘technical consumer goods’ het ook in het tweede kwartaal van dit jaar minder goed deed, zijn er een paar opstekers, zegt het onderzoeksbureau GfK. GfK stelde vast dat notebooks en smartphones het ook in België goed doen. Dat blijkt uit het Temax-onderzoek van Gfk.

De totale markt voor ‘technical consumer goods’ is in de maanden april tot juni met 3,9 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Vooral consumentenelectronica deden het slecht. Maar de onderdelen telecom, IT, office equipment en Photo maakten het verlies draaglijker.
 
Volgens GfK was de markt voor ‘technical consumer goods’ in het tweede kwartaal goed voor 1,32 miljard euro. Binnen die markt was telecom goed voor 145 miljoen euro, dat was een stijging met bijna zes procent. Volgens GfK is de stijging van de verkoop aan smartphones zo goed als in zijn eentje verantwoordelijk voor deze groeicijfers, met een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. De verkoop van ‘gewone’ mobiele telefoons daalde daarentegen met 10 procent. GfK wijst er op dat ook de verkoop van accessoires voor GSM’s en smartphones er op vooruit gaat, wat een aanduiding is dat het hele ecosysteem rondom mobiele toestellen vertrokken is.
 
Binnen de IT-sector die GfK onderzocht is er een daling van amper 0,4 procent. Laptops, inclusief netbooks, gingen er in België met 36% op vooruit in volume en vier procent in waarde. De consumentenvraag naar netbooks bleef sterk groeien en vertegenwoordigt nu reeds 18 procent van het totale aantal verkochte laptops. In het tweede kwartaal gingen ook de desktops er in België op vooruit. GfK schrijft dit toe aan aantrekkelijke promoties die monitoren of randapparatuur bundelden aan een goede prijs.
 
Op het vlak van de printers blijft de crisis nog even aanhouden, behalve dan wat inkt betreft. Ook dit kwartaal ging de verkoop van consumables er op vooruit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business