Nieuws

Hackers mikken op gsm-netwerk

Op de Hacking at Random (HAR) 2009-conferentie heeft Karsten Nohl, de man die eerder aantoonde hoe onveilig de Nederlandse OV-chipkaart is, opgeroepen om mee te werken aan een project dat iedereen in staat zal stellen gsm-verkeer te kraken.

Mobiele telefonie en sms-berichten worden sinds 1987 beveiligd. De zwakte in het gsm-netwerk is academisch al aangetoond in 1994, maar voorlopig is er nog geen algemeen bruikbare software om die zwakte uit te buiten. Sleutels om direct in te breken, zijn op dit moment alleen in handen van inlichtingendiensten.

Ontcijferen
Om versleuteld verkeer snel te kraken, zijn zogenaamde rainbow tables nodig. Dat zijn lange lijsten waarin de hash van een sleutel is uitgezet tegen de reeks die gebruikt is om de sleutelhash te genereren. Dat betekent dat een computer een versleuteld bericht kan ontcijferen door de versleutelde waarde langs een lange lijst te halen.

Nohl laat weten dat het codeboek met rainbow tables voor de A5/1-versleuteling van het gsm-netwerk 128 petabytes lang is. Met een normale pc zou het meer dan honderdduizend jaar duren om de tabellen door te rekenen.

Drie maanden
Nohl biedt daarom een toepassing aan die de taak over meerdere processors in meerdere computers verdeelt. Ook heeft hij het rekenalgoritme van die toepassing efficiënter gemaakt. Nohl verwacht de rainbow tables in drie maanden tijd te kunnen berekenen, als tachtig deelnemers samenwerken.

Gsm-verkeer wordt steeds vaker gebruikt om beveiligingsgevoelige transacties mee uit te voeren, zoals betalen en bankieren per sms of inloggen op een VPN via de telefoon. Door de inherente onveiligheid van mobiele telefoons universeel toegankelijk te maken, hoopt Nohl dat de industrie en regeringen een wezenlijke verbetering van het netwerk gaan nastreven.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business