Nieuws

Q&A hardware: Opslagnetwerken

 

1. Welke vormen van opslag zijn er?
In de bedrijfsmarkt zijn er grosso modo drie belangrijke vormen en afkortingen te onthouden. Direct attached storage (DAS) is een extern opslagsysteem dat rechtstreeks met een server verbonden is. De andere twee, NAS en SAN, zijn verbonden met een netwerk. DAS verliest in veel bedrijven terrein aan SAN en NAS, die een veel grotere flexibiliteit geven.

2. Welke opslagnetwerken zijn er?
NAS staat voor network attached storage en wordt aan het bestaande netwerk gehangen. Eenvoud en gebruiksgemak zijn daarbij de grote pluspunten. De meeste NAS-toestellen voor bedrijfsgebruik hebben, naast een eigen besturingssysteem, vaak al onder meer back-up en restore software en de nodige beheermogelijkheden.

Grote bedrijven doen vaak een beroep op storage area networks of SAN’s, die traditioneel op basis van glasvezelverbindingen (fibre channel of FC) werken. SAN is een robuuste technologie, maar vereist een hogere initiële investering en kennis inzake de opbouw.

3. Ook betaalbaar voor kmo’s?
SAN komt in het bereik van steeds meer bedrijven. Zij kunnen een betaalbare SAN opzetten dankzij een technologie met de naam iSCSI, waarbij de ‘i’ staat voor internet en SCSI voor small computer system interface. iSCSI levert de functionaliteit van SAN via het TCP/IP-protocol en gebruikt gewone ethernetkabels, in plaats van glasvezel. Daardoor zijn de kosten voor een iSCSI SAN, in vergelijking met een FC SAN, aanzienlijk lager. Daarnaast zijn er ook zogenaamde NDAS-producten (network direct attached storage), wat een kruisbestuiving is tussen DAS en NAS. Voor kleinere bedrijven is een NAS of NDAS het meest kostenefficiënt.
 

 

 

4. Hoe dataverlies vermijden?
Vroeg of laat geeft een harde schijf de geest. Omgaan met die (on)zekerheid kan op verschillende manieren. De klassieke aanpak is om op geregelde tijden back-ups te maken. Gaat het mis, dan kunt u altijd op een reservekopie terugvallen. Maar het terugzetten van zo’n kopie blijkt vaak een tijdsintensieve operatie met bovendien een zekere downtime. Vooral in productieomgevingen is het uitvallen van een harde schijf daarom te vermijden.

De kans op downtime wordt dankzij RAID (redundant array of independent disks) voor een groot stuk opgevangen. Kies dan wel voor de juiste RAID-modus. RAID-0 valt absoluut te vermijden omdat het geen gegevensredundantie biedt. RAID-5 is veelgebruikt maar minder performant als het op schrijfoperaties aankomt. RAID-6 is dan weer vooral interessant voor grotere arrays, maar gebruikt twee schijven in plaats van één voor de opslag van pariteitsberekeningen. De gelijktijdige uitval van twee harde schijven kan met RAID-6 opgevangen worden, maar u offert dus de capaciteit van twee schijven op. RAID vervangt echter nooit het maken van back-ups!

5. SATA, SAS of SSD?
De keuze, en ook de prijs, voor een opslagsysteem hangt nauw samen met welke soort schijven u verkiest. Zogenaamde SATA-schijven zijn het goedkoopst en bieden opslagcapaciteit tot twee terabyte per stuk. Hun betrouwbaarheid is echter minder dan die van SAS-schijven (serial attached SCSI). Die laatste zijn voor servertoepassingen meer geschikt dan de klassieke SATA-schijven in notebooks en desktop-pc’s. De capaciteit van SAS is echter beperkt tot 600 GB per stuk en de prijs ligt veel hoger dan bij SATA.

Omdat klassieke harde schijven veel warmte generen en door hun mechanische werking niet altijd even betrouwbaar zijn, wordt er veel verwacht van de solid state disk, kortweg SSD. Dat zijn op flashgeheugen gebaseerde schijven die geen bewegende onderdelen bevatten. SSD’s zijn stil, performant en betrouwbaar. Het enige dat die technologie tegenhoudt, is de hoge prijs per gigabyte. Maar met de steeds grotere focus van veel bedrijven op ‘groene’ oplossingen, staan er voor SSD’s ongetwijfeld mooie tijden te wachten.

6. Opslag in ‘the cloud’
Zelf investeren in opslagsystemen is kostelijk. Voor kleinere bedrijven kan het daarom interessant zijn om gebruik te maken van cloudsystemen. Daarbij worden data ‘ergens’ op het internet bewaard. Het kan gaan om werkdocumenten in Google Docs, maar ook om complete back-uptaken van meerdere systemen die u bij een online back-updienst wegzet. Zeker voor het bijhouden van offline back-ups die niet meer dan enkele tientallen gigabytes aan data omvatten, kunnen clouddiensten een extra zekerheid bieden voor uw gegevens.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business