De ombudsman van de Europese Unie heeft kritiek op de antitrustzaak tegen Intel. Volgens hem zijn bewijzen die in het voordeel van de chipmaker pleiten niet genoteerd. Dat schrijft The Wall Street Journal. Intel kreeg in mei een boete van 1,06 miljard euro, nadat de Europese Commissie het bedrijf schuldig bevond aan illegale prijsafspraken. Zo […]

Advertentie

De ombudsman van de Europese Unie heeft kritiek op de antitrustzaak tegen Intel. Volgens hem zijn bewijzen die in het voordeel van de chipmaker pleiten niet genoteerd. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Intel kreeg in mei een boete van 1,06 miljard euro, nadat de Europese Commissie het bedrijf schuldig bevond aan illegale prijsafspraken. Zo gaf Intel zijn klanten korting wanneer ze uitsluitend of bijna alleen Intel-processors kochten. De voornaamste klachten kwamen dan ook van AMD, Intels grootste concurrent.

Nu verwijt ombudsman P. Nikiforos Diamandouros de Commissie "wanbeleid". Volgens The Wall Street Journal heeft Europa geen formele vermelding gemaakt van de gesprekken tussen de Europese Commissie en een topman van pc-fabrikant Dell. Daarin zou laatstgenoemde het chipaanbod van AMD als "zeer pover" hebben omschreven.

Het artikel impliceert dat Dell voor Intel-chips kiest om technische redenen en niet onder druk van de chipmaker. Dat is in strijd met het vonnis van de EU. Dat stelt namelijk dat computermakers de chips hebben gekocht vanwege de hoge kortingen.

Ook al zijn de uitlatingen erg kritisch, de ombudsman kan niets veranderen aan het vonnis.