Microsoft leek tot nu toe weinig betrokken bij HTML 5, maar het heeft een heleboel opmerkingen klaar voor de nieuwe internetstandaard. Het zijn vooral Apple, Google, Opera en Mozilla die hebben bijgedragen aan de nieuwe webstandaard HTML 5. Nu gaat ook Microsoft zich in de ontwikkeling ervan mengen. In een bericht naar de mailinglijst van World […]

Microsoft leek tot nu toe weinig betrokken bij HTML 5, maar het heeft een heleboel opmerkingen klaar voor de nieuwe internetstandaard.

Het zijn vooral Apple, Google, Opera en Mozilla die hebben bijgedragen aan de nieuwe webstandaard HTML 5. Nu gaat ook Microsoft zich in de ontwikkeling ervan mengen. In een bericht naar de mailinglijst van World Wide Web Consortium zet Microsoft een groot aantal technische kanttekeningen op een rij.

“Voor de planning van ons toekomstig werk bekijkt het Internet Explorer-team de huidige kladversie van de HTML 5-specificaties. We willen onze feedback delen en in deze werkgroep bespreken”, zegt Adrian Bateman, leider van het genoemde team. “Op dit ogenblik hebben we meer vragen dan antwoorden, maar ik geloof dat de beste vooruitgang geboekt wordt door openbare discussies.”

Nieuwe tags
De nieuwe standaard HTML 5 moet ervoor zorgen dat browsers beter om kunnen gaan met webtoepassingen. Zo is er het plan om nieuwe video- en audio-tags (<video> en <audio>) te voorzien. Deze zouden het simpel moeten maken om geluidsfragmenten en filmpjes in te sluiten in webpagina’s, net zo eenvoudig als dat nu kan met foto’s. Gebruikers zouden dan geen extra plug-ins meer nodig hebben om het materiaal te kunnen bekijken.

Toch ziet het ernaar uit dat HMTL 5 die ambitie niet kan waarmaken. De verschillende deelnemers aan het standaardisatieproces worden het namelijk niet eens over welke mediacodec ze gaan gebruiken. Google, Mozilla en Opera zien Ogg Theora wel zitten, maar Apple vindt dat niet goed. Microsoft heeft zich hier nog niet over uitgesproken.

Microsoft heeft ook nog geen engagement getoond voor de ondersteuning van HTML 5, maar zegt wel een aantal onderdelen te ondersteunen in Internet Explorer 8: onder meer DOM Store, Cross Document Messaging, Cross Domain Messaging en navigatie via Ajax.