Nieuws

Q&A hardware: client pc

 

1. Is de client pc voor uw werknemer draagbaar of niet?
Tot voor een jaar of vijf was de desktop dé standaard-pc voor de meeste werknemers. De laptop was toen enkel weggelegd voor de happy few in het bedrijf. Vandaag is dat niet meer het geval en rusten almaar meer bedrijven hun personeel standaard uit met een laptop. Ook in de pc-markt zijn laptops vandaag populairder dan gewone bureaucomputers.

De keuze voor een laptop of een desktop kunt u trouwens op een aantal criteria baseren. De belangrijkste voordelen van een desktop zijn een langere levensduur (laptops worden vaker verplaatst waardoor ze wat meer te lijden hebben), en de mogelijkheid tot uitbreiding, wat de levensduur rekt. Na twee tot drie jaar intensief gebruik moet u niet verbaasd zijn dat de batterij van uw laptop niet meer zo goed meewil of dat de scharnieren van het scherm het begeven. Aan de andere kant maakt inzet van laptops een mobielere kantoorsituatie mogelijk, wat vergaderen versoepelt en het eenvoudiger maakt om op een rustige locatie met uw klanten te spreken terwijl uw gegevens binnen handbereik blijven.

2. Is een laptop net zo krachtig als een desktop?
De tijd dat een vraag over kracht relevant was voor normaal zakelijk gebruik van een computer, ligt ver achter ons. Ervan uitgaande dat u geen computers aanschaft voor ontwerpers, zit u met iedere normale machine goed. Let wel op dat Windows Vista wat sterkere eisen stelt aan uw systemen, wat bij de aanschaf van absolute budgetsystemen problemen kan geven. Dat speelt iets meer op laptops dan op desktops.

3. Geef ik alle werknemers dezelfde computer?
Een uniform ingericht computerpark levert in theorie de beste mogelijkheid om bij problemen snel een toestel te vervangen. In praktijk blijkt dat echter een kostbare oplossing omdat de leverancier dan gedurende enkele jaren verouderende onderdelen voorradig moet houden, en de kans is groot dat die kosten uiteindelijk aan u worden doorgerekend. De prijs van nieuwe hardware is bovendien zodanig laag, dat vervangen waarschijnlijk goedkoper is dan in voorraad houden. Dat betekent dat u geld kunt besparen bij het inrichten van het computerpark door alleen noodzakelijke toevoegingen te doen. Bijkomend voordeel: iedere maand dat u de aanschaf van een computer uitstelt, wordt dat systeem goedkoper.

Het is ook belangrijk om zo lang mogelijk een beroep te doen op hetzelfde software image, een bestand dat de volledige hard- en softwareconfiguratie van een toestel bevat. Sommige leveranciers garanderen bijvoorbeeld binnen één reeks van zakelijke desktops of laptops dat de klant gedurende enkele jaren met eenzelfde software image kan werken.
 

 

 

4. Hoeveel mag een bedrijfscomputer kosten?
In feite moet u aan een kantoorcomputer, scherm inclusief, zelden meer dan 800 euro uitgeven. Een prijs die niet zozeer bepaald wordt door wat er zich onder de motorkap bevindt, maar eerder door randapparaten zoals het scherm. Een veel grotere kost is het onderhoud en het bijhouden van updates. Daarom kunt u veel beter een goede dienstverlening bedingen in plaats van u blind te staren op het prijskaartje. Desondanks zijn desktops vandaag nog steeds iets goedkoper in vergelijking met even krachtige laptops.

5. Wat is een netbook?
Een relatief nieuwe trend in pc-land is die van de netbooks of minilaptops: compacte toestellen met een scherm dat kleiner is dan 10 inch (ongeveer 25 centimeter). Door hun pluimgewicht van zowat één kilogram en de beperkte omvang, is dit type ideaal voor computergebruikers die vaak op stap zijn en vooral elementaire taken willen uitvoeren zoals mailen of surfen. Intussen biedt bijna elke pc-fabrikant dergelijke netbooks aan. Meestal worden ze gebruikt als aanvullend toestel op de desktop of laptop van de werknemer.

Voordelen van een desktop
– Doorgaans iets goedkoper, als u het scherm niet meetelt (al speelt dat prijsverschil steeds minder)
– Minder gevoelig voor diefstal
– Makkelijker uitbreidbaar
– Gebruiksvriendelijker voor ‘schermwerkers’ (zoals grafische ontwerpers)

Voordelen van een laptop
– Makkelijk te transporteren
– Overal werken dankzij wifi en datakaart
– Relatief klein en compact
– Lager energieverbruik

Voordelen van een netbook
– Compact lichtgewicht
– Vrij goedkoop (300 à 400 euro)
– Interessant als aanvullend toestel
– Vooral voor internettoepassingen, dus beperkt aantal installaties
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business