Nieuws

Georgische blogger veroorzaakt Twitter-storing

Twitter is gisteren in de late namiddag enkele uren offline geweest nadat de site een denial of service-aanval (DOS) over zich heen kreeg. De oorzaak is een aanval op een Georgische blogger die accounts had op verschillende bekende sites.

De microblogdienst is intussen opnieuw toegankelijk, al blijft de site voorlopig met vertraging kampen. Omdat de blogger, die opereert onder de naam Cyxymu, ook accounts had bij Facebook, Blogger, Youtube en Livejournal, kampten ook deze sites met problemen. Dat bevestigt Facebooks securitychef Max Kelly aan onze collega’s van CNet.

"De aanval op de blogger verliep gelijktijdig via meerdere sites, men bleef hem aanvallen om te voorkomen dat hij gehoord kon worden. We zijn actief op zoek naar de bron van de aanvallen en we hopen dat we de betrokken individuen kunnen vinden en actie kunnen ondernemen."

De Livejournal-site van Cyxymu is intussen plat, maar via de cache in Google staat te lezen dat het slachtoffer de aanval op hem heeft opgemerkt. "Nu is het duidelijk dat het een speciale aanval is tegen mij en Georgiërs", klinkt het in de boodschap.

Livejournal zelf heeft zich intussen al verontschuldigd voor de spam die (valselijk) van Cyxymu’s naam afkomstig is.

Samenwerking
Facebook en Google bevestigen dat de getroffen sites momenteel samenwerken om de aanval te onderzoeken en in te dijken. Zo is het Facebook-profiel van Cyxymu voorlopig alleen in zijn eigen regio te bekijken.

De precieze reden dat er een grootschalige aanval op één gebruiker werd uitgevoerd is nog onbekend. Maar het is niet de eerste keer dat politieke conflicten tussen Rusland en Georgië worden uitgevochten met DOS-aanvallen.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business