Nieuws

Acer aan kop in West-Europa

Voor de eerste keer is Acer het bestverkochte pc-merk in West-Europa. De Taiwanese computerbouwer stoot HP van de toppositie, volgens de berekeningen van analistenbureau Gartner.

Met in totaal 13,3 miljoen verkochte pc’s blijft West-Europa in het tweede kwartaal van dit jaar 3,3 procent onder het aantal van hetzelfde kwartaal in 2008. Dat de terugval niet groter is, komt volledig door het blijvende succes van de minilaptops. “Zonder de minilaptops zou de pc-markt met ruim vijftien procent zijn gekrompen”, rekent Gartner-analist Ranjit Atwal ons voor.

Het succes van mininotebooks zorgt ook voor afwijkende trends in de consumentenmarkt en de zakelijke markt. De pc-verkoop aan consumenten steeg met 21 procent, terwijl deze bij bedrijven met 21 procent terugzakte.

Strijd tussen Acer en HP
Per merk bekeken kan men niet om de onstuitbare opmars van Acer heen. De Taiwanese leverancier is een van de topmerken in het segment van de minilaptops. Het verkoopt in West-Europa ongeveer de helft van al deze toestellen.

Met 3,2 miljoen verkochte pc’s en een marktaandeel van 24,3 procent laat Acer nu voor het eerst Hewlett-Packard achter zich.

HP moet zich tevredenstellen met drie miljoen stuks. Toch kent ook HP een groei, zij het bescheiden: vergeleken met 2008 verkocht het 1,4 procent meer pc’s. En het marktaandeel nam nog één procentpunt toe tot 22,7 procent.

HP heeft wel meer omzet
Belangrijk om te melden is dat de ranglijst op basis van verkochte eenheden wordt opgesteld. Op basis van omzet uit pc’s laat HP Acer ongetwijfeld nog achter zich. Mininotebooks zijn immers een fors stuk goedkoper dan traditionele laptops, en zelfs goedkoper dan vele desktops.

België
In België houdt HP voorlopig wel stand als marktleider, met ruim 92.000 verkochte pc’s en 25,7 procent marktaandeel. Acer eindigt op de tweede plaats met ruim 85.000 pc’s, maar kent wel een groei van ruim vijftig procent vergeleken met vorig jaar.

België heeft, in tegenstelling tot grote landen als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, wel lichtjes meer pc’s gekocht dan vorig jaar: met ruim 357.000 computers eindigt de teller zowat 3.000 eenheden hoger dan in het tweede kwartaal van 2008.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business