Nieuws

Onderzoek: Mac OS X verliest helft terrein

Marktonderzoeker Net Applications meet het gebruik van browsers en besturingssystemen voortaan anders. Het kent minder waarde toe aan resultaten uit Amerika. Dit levert wel heel grote verschuivingen op.

Volgens Net Applications heeft Safari nu geen marktaandeel meer van 8,4, procent, zoals het bedrijf in mei nog beweerde op basis van zijn oude onderzoeksmethode. Nu is het gebruiksaandeel van Apples browser met meer dan de helft teruggevallen tot 4,1 procent. Ook Mac OS X verliest de helft terrein.

De reden is simpel. De gegevens van Net Applications waren te veel georiënteerd op de Verenigde Staten. En daar heeft de Mac een significant groter aandeel dan wereldwijd.

Methodologie
Net Applications baseerde zijn statistieken tot dusver op de gegevens van circa 160 miljoen wereldwijde websitebezoekers per maand. Het keek daarbij naar de browsers en besturingssystemen van die bezoekers. Maar aangezien Net Applications verreweg de meeste data krijgt uit de Verenigde Staten, was dit land oververtegenwoordigd en ontstond een scheef beeld.

Voortaan weegt Net Applications zijn data per land. Dat doet het op basis van de hoeveelheid internetgebruikers in de landen. De statistieken uit China, een land met een flinke internetpopulatie, worden nu bijvoorbeeld veel zwaarder meegewogen. Hits uit de VS zijn daarentegen in verhouding minder belangrijk geworden.

Verschuivingen
Voor Internet Explorer levert dit geen grote verschuivingen op. Microsofts browser heeft nu 67,7 procent ‘marktaandeel’ tegenover 65,5 procent in mei. Firefox blijft stabiel op 22,5 procent. Maar voor de minder grote browsers zijn de statistische gevolgen aanzienlijk.

Onderzoek: Mac OS X verliest helft terrein 
 

Nu Safari zo ver is teruggevallen, is Google Chrome nog maar 1,5 procent verwijderd van de derde positie. De nog jonge browser heeft volgens Net Applications nu een marktaandeel van 2,6 procent (was 1,8 procent in mei).

Zelfs Opera heeft, met zijn marktaandeel van bijna 2 procent, nu een kans om de derde plaats in te nemen. De browser heeft een sterkere positie in Oost-Europa en Azië en dit spreekt nu uit de nieuwe statistieken.

Ook bij de besturingssystemen zorgt de meetwijziging voor opvallende veranderingen.

Windows heeft nu volgens Net Applications een gebruikersaandeel van 93 procent (was in mei nog 88 procent). Mac OS X raakt de helft marktaandeel kwijt en zit nu op 4,9 procent. Het Iphone OS moet zelfs bijna zestig procent marktaandeel inleveren.

Bij Linux is er geen grote verschuiving; het openbronbesturingssysteem komt nog steeds uit op zo’n 1 procent.

Vraagtekens
De grote invloed van een methodologiewijziging illustreert maar weer dat je statistieken misschien niet al te serieus moet nemen. De uitkomsten hangen vooral af van de meetmethode. Niet voor niets spreken de resultaten van de verschillende marktonderzoekers elkaar soms tegen.

Net Applications heeft zijn nieuwe methodologie met terugwerkende kracht toegepast op al zijn oude rapporten. Ook daar kun je vraagtekens bij zetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business